Как пчеларската програма помогна на човек от Благоевград да увеличи 11 пъти кошерите

В стопанството на Славин Чавдарски Снимка на ДФЗ

В стопанството на Славин Чавдарски
Снимка на ДФЗ

Славин Чавдарски е увеличил 11 пъти броя на кошерите си в пчелното стопанство и с помощта на Националната програма по пчеларство. Той разказа днес пред журналисти биографията си като пчелар по време на организираното от ДФ „Земеделие“ – област Благоевград посещение в стопанството му по време на инициативата на фонда „Ден на отворени врати“.

Славин е започнал да се занимава с пчеларство през 1993 г. с 9 кошера в село Пороминово (на 15 км от Благоевград), които наследил от дядо си. Днес той се грижи за 100 кошера, като сам произвежда пчелите-майки за стопанството си.

Пчеларят е кандидатствал по пчеларската програма през 2012 г. за закупуване на препарати за борба срещу вароатозата, за закупуване на 30 кошера и 10 отводки. През 2013 г. е увеличил стопанството си с още 40 кошера и е получил подкрепа за закупуване на препарати за борба срещу вароатозата. През 2014 г. Славин Чавдарски отново е финансиран за закупване на препарати за борба срещу вароатозата и извършване на физико-химичен анализ на пчелния мед. През 2017 г. благодарение на НПП е закупил още 20 кошера.

За текущата финансова година Славин Чавдарски е сключил договор с ДФЗ за финансиране на актив „центрофуга“ по мярка А „Техническа помощ за пчелари и сдружения на пчелари“ и за препарати за борба срещу вароатозата . Договорът е подписан на 20 февруари 2018 г.

За 2017 г. по НПП са подадени най-голям брой заявления за подпомагане /близо 2 250 бр. / за всички години на прилагането й (2008 – 2017 г.). Това показва нарастващ интерес на пчеларите към заложените мерки и дейности за подпомагане, констатират от ДФ „Земеделие“.

Изплатената финансова помощ по мерките и дейностите от програмата за цялата страна е в размер на 3 253 260 лв., като пчеларите от област Благоевград са получили  91 894 лв.

Приемът за финансовата 2018 година по мерки А, Б, В, Г и Д от Национална програма по пчеларство за периода 2017-2019 г. приключи с общо подадени 1742 заявления. Към момента са подписани над 500 договора. За област Благоевград са подадени 54 броя заявления за подпомагане по НПП. До днес двустранно са подписани 50 договори с общ размер на финансовата помощ от 10 784 лв.

Над 20 земеделски стопани посетиха „Деня на отворени врати“, който се проведе в Областната дирекция на ДФ „Земеделие“ – РА в Благоевград. Те бяха изчерпателно консултирани от експертите на фонда. Приемната беше посетена дори и от фермери от съседни области, които също получиха отговори на въпросите си. Най-често задаваните въпроси бяха свързани със директни плащания, Кампания 2018 г. Инициативата е част от подхода за публичност и прозрачност в работата на ДФЗ – РА, която сред основните приоритети на изпълнителния директор Живко Живков.

Leave a Comment