Емил Димитров коригира в движение законът за горивата, за да е приемлив за земеделците

Емил Димитров-Ревизоро

Обезпечението за фермерите ще е само 300 лева, те ще могат да зареждат на полето машините си, каза депутатът

Емил Димитров – Ревизоро коригира в движение тази сутрин в студиото на БНТ законопроекта за регулиране на икономическите дейности с нефт и нефтопродукти, който е внесен в Народното събрание от 32-ма депутати. Срещу проекта се обяви на 15 март земеделската общност с декларация, която е подкрепена от 29 аграрни организации.

Прочети още: Земеделската общност с обща декларация против приобщаването им в нов закон за горивата

Въпреки че в законопроекта никъде не е посочено, че за земеделците са предвидени специални, драстично по-ниски обезпечения за дейностите с горива, Емил Димитров се възмути от това, че плашат и лъжат фермерите, като им втълпяват, че за обезпечение трябва да замразят за 18 месеца в банка 500 хиляди лева. Не били 500 хиляди, а само 300 лева, внесе допълнение към проектозакона депутатът от гражданската квота на Обединени патриоти и председател на Комисията за борба със сивата икономика.

Прочети още: Извънредно в НАЗ ще обсъдят днес законопроект за контрол върху горивата

Освен това земеделците щели да имат право да превозват горива в цистерни от складовете си, за да зареждат на полето комбайни и трактори, защото очевидно не могат да ползват магистрали, за да докарат техниката си до ведомствени бензиностанции. Депутатът е категоричен, че при земеделците не може да се търси внос на некачествени нефтопродукти, тъй като те притежават модерни машини, които се нуждаят от чисти горива.

Емил Димитров каза, че от 6 години законопроектът за контрол на горивата е във фризера поради лобито на търговците. Депутатът поясни, че в страната под контрол са единствено познатите обществени бензиностанции и складове на големите търговски вериги. Те са регистрирани и броят на бензиностанциите им е около 2 800. Нерегистрираните обекти обаче са към 7 хиляди. Целта на  проектозакона е да обхване именно търговците, при които няма контрол. Депутатът нарече проекта „най-антикорупционният закон“. Законопроектът е най-нежеланият, тъй като най-много корупционни практики има при горивата, каза депутатът и обясни, че решението дали законопроектът да бъде гладуван и да стане действащ, е в ръцете на премиера Бойко Борисов.

Leave a Comment