„Полимекс“ започва две нови производства – присадки на домати, краставици и дини, и на in vitro цветя и ягодоплодни

Бананово дърво в епруветка

Бананово дърво в епруветка

„Полимекс – София“ започна да развива две нови производства, съобщи управителят Георги Христов. „Ще правим присадки на домати, краставици и дини върху диви растителни форми. Намерението ни е да създадем устойчиви на болести и неблагоприятни условия разсади от сортове, любими за българския вкус.“ Втората дейност е in vitro отглеждане на разсади от екзотични цветя и ягодоплодни растения в новата тъканна лаборатория на фирмата.

Присадки се внасят у нас предимно ог Гърция и са предпочитани от българските производители заради осигурената срещу болести защита, чиито носител е базовото растение. Засега „Полимекс“ произвежда присадките, за да усъвършенства техниката, като процесът тръгна още през декември. „Започваме по-сериозно да се занимаваме със създаването на присадки, вече обучаваме персонал за извършване на тази деликатна манипулация“ – поясни Христов. Той смята, че един добре подготвен човек може да прави на ден по 1000 присадки.

За да бъде успешно присаждането, фирмата е създала седем камери с различен температурен и светлинен режим. Растенията ще се местят от камера в камера, докато станат готови за изнасяне. „Ако успеем да усъвършенстваме процеса, ще предложим новия разсад на оранжериите при следващото им зареждане с домати и краставици през юли-август“ – прогнозира управителят.

Биологът Деница Димитрова се грижи за растенията бебета в лабораторията за тъканни култури

Биологът Деница Димитрова се грижи за растенията бебета в лабораторията за тъканни култури

Лабораторията за тъканни култури ще се използва основно за създаване на екзотични стайни декоративни растения като бейби орхидеи и други чрез използване на пазвени клетки, които нарастват в контролирана среда. Става въпрос за редки за страната видове и сортове цветя и южни дървета като бананите, чиито разсади ще са чисти и обезвирусени. Другото направление ще е създаване на посадъчен материал от ягодоплодни култури. В момента например в лабораторията растат къпини без бодли.

„Цветята ще предлагаме за продажба в търговските вериги. Знаем, че домакините търсят красиви и по-различни растения, с които да украсят дома. Ягодоплодните ще предложим на производителите, които имат желание да се занимават с отглеждане на ягоди, къпини и други растения“ – разказа Георги Христов.

Leave a Comment