ФАО: Суша и войни увеличиха гладуващите по света до 124 милиона

гладуващиРязък ръст на броя на гладуващите по света отчете новия  Глобален доклад за хранителните кризи, подготвен от Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) към ООН. Около 124 милиона души в 51 държави са имали остър недостиг на храна през 2017 г., се посочва в доклада. Броят на гладуващите се е увеличил с 11 милиона спрямо година по-рано. В доклада гладът на изброени по света е определен като толкова сериозен, че представляна непосредствена опасност за живота им.

Като основна причина за това бедствие докладът посочва военните конфликти и неблагоприятните климатични условия, които са унищожили очаквани реколти.

Ръстът на гладуващите е в резултат на нови или продължаващи конфликти в Мианмар (преди – Бирма), в североизточната част на Нигерия, Демократична република Конго, Южен Судан и Йемен.

Дългите периоди на суша са унищожили няколко поредни реколти в държави от източната и южната част на Африка – Сомалия, Югоизточна Етиопия и Източна Кения, както и в Западна Африка и Сахел, включително Сенегал, Чад, Нигер, Мали, Мавритания и Буркина Фасо.

Глобалният доклад подчертава спешната необходимост от едновременното действие, за да спасят гладуващите и поминъка им.

Военните конфликти са основен фактор за острия недостиг на храна в 18 страни – 15 от тях в Африка или Близкия изток. Населението там (74 милиона души) представлява 60% от броя на гладуващите по света.

Природните бедствия – предимно засушавания – са създали криза при храните в 23 страни, от които две трети са в Африка. Те са отговорни за сериозния недостиг на храни за 39 милиона души.

В Йемен проблемът е най-голям. Очаква се ситуацията там да се влоши, особено поради ограничения достъп, икономическата криза и епидемиите.

Очаква се, че глобалната мрежа на борбата с хранителни кризи, основана от Европейския съюз, ФАО и Световната програма по прехраната през 2016 г., ще се превърне в основна платформа за съвместни усилия за осигуряване на хуманитарна помощ, като същевременно спомага за подобряване на координацията между хуманитарните организации и агенциите за развитие.

 

Leave a Comment