Превозвачи се събират в София, притеснени от нова регулация

камиони, ТИРДиректива на ЕК, която предстои да се приеме, ще остави без работа над 100 000 български шофьори, алармира Инициативен комитет от превозвачи, който се събира на 23 март София.

„Приеме ли се новата регулация, фалираме, а хиляди шофьори остават без работа“, заявява Петко Ангелов от Камарата на автомобилните превозвачи в България. Той и колегите му от цялата страна са силно притеснени.

Промяната в европейското законодателство предвижда на всеки три седмици българските шофьори от Европа да се прибират у нас. Това означава, че превозвачите няма да могат да изпълняват сключените договори за превоз на стоки.

70 000 са българските камиони, които возят стоки в Европа, а 17 % от брутния вътрешен продукт на страната се формира именно от транспортния бранш у нас, посочва Ангелов. По думите му големите страни в Европа се страхуват, че българските, полските, унгарските и румънските камиони вземат дял от пазара им.

Най-много за приемане на новата регулация настояват Германия и Франция.

Българските превозвачи настояват правителство да се възползва от европредседателството и да постави остро въпроса. Те обмислят и мащабни протести, се посочва в прессъобщението към медиите.

 

Leave a Comment