Земеделският министър солидарен с идеята за забрана върху износа на дърва

P1060586„Дървата за огрев на населението е една много чувствителна тема, в която, сигурен съм, има какво да се подобри“, каза днешното заседание на Националния съвет по горите земеделският министър Румен Порожанов. Той заяви, че е солидарен с предложението на екоорганизации да се забрани износа на дърва за огрев. Това обаче е труднореализуемо според него, защото се нарушават редица европейски и международни регламенти. Националният съвет по горите взе решение да се събере допълнителна информация за износа на дърва за огрев и предложението за забрана да се обсъди на следващото заседание.

Представители на ИАГ, държавните горски предприятия, МОСВ, МВР, МРРБ, Министерство на финансите, Министерство на правосъдието, БАН, Лесотехническия университет, общини, собственици на гори и природозащитни организации взеха участие в днешното заседание.

Актуалната информация за здравословното състояние на горите показва, че до момента от нападение от корояди, болести и абиотични фактори, както и от пожари, са пострадали общо над 420 000 дка иглолистни гори и около 500 000 дка широколистни. В тях са проведени санитарни и принудителни сечи върху площ от 280 000 дка и е добита 2,5 млн. куб. м  дървесина.Увредената дървесина е усвоена бързо заради облекчаването на процедурата за одобряване на санитарни и принудителни сечи, която даде възможност сечите да се разрешават с предписания, изготвени от регионалните дирекции по горите и лесозащитните станции. Общата нападната площ от насекомни вредители и абиотични фактори по иглолистните се очаква да бъде по-малка от предишната година, според прогнозите на лесозащитните станции.

 

Leave a Comment