Наредба за реда, по който ДФЗ плаща или оттегля плащанията, е публикувана за обсъждане

Наредба за условията и реда за изплащане, намаляване или отказ за изплащане или за оттегляне на изплатената финансова помощ за мерките и подмерките, за които вече се кандидатства електронно чрез системата ИСУН 2020, по Закона за подпомагане на земеделските производители е публикувана за обществено обсъждане – ТУК.

Плащанията могат да бъдат авансови, междинни или окончателни, или предвидените в приложение 1.

23 09.40.22

Искането за плащане се извършва отново през ИСУН като се попълва електронен формуляр, публикуван в самата система, се посочва в проекта.

Искането за авансово плащане може да се подаде 25 дни след сключване на договор с бенефициента и до 6 месеца преди изтичане на срока за изпълнение на инвестицията. За целта одобрения кандидат трябва да предостави обезпечение. Плащането е до 30 дни от датата на подаване на искането за авансово плащане.

Искането за междинно плащане е в сроковете, заложени в договора или в заповедта, но не по-късно от 4 месеца преди крайния срок за изпълнение на проекта.

За окончателно плащане се подава искане след изпълнение на проекта.

Фонд „Земеделие“ оттегля предоставеното подпомагане в случаите, когато бенефициентът е представил декларация или документ с невярно, неистинско или преправено съдържание. Помощта се връща, когато са установени изкуствено създадени условия или когато бенефициентът е получил публична финансова помощ за активите или дейността, по която е подпомогнат. Условията, при които се налага връщане на субсидиите, са описани подробно в проектонаредбата. В тези случаи ДФЗ-РА има право да упражни права върху обезпеченията, предоставени от ползвателя на помощта. Невъзстановените вземания на фонда се събират чрез НАП.

 

Leave a Comment