Симеон Сакскобургготски пак опитва да си върне двореца в Кричим

Дворецът в Кричим

На 3 юни делото за двореца в Кричим се възобновява

Симеон Сакскобургготски и сестра му княгиня Мария Луиза ще направят нов опит да си върнат двореца в Кричим по съдебен път. Бившият премиер е възобновил делото по случая на 23 май във Върховния касационен съд, а първото заседание е насрочено за 3 юни, понеделник, съобщи Оffnews.

Точно преди година съдът окончателно присъди “Кричим” на държавата. Адвокатите на наследниците Сакскобургготски обаче смятат, че има възможност решението да бъде оспорено.

Главният въпрос, който трябваше да бъде изяснен тогава, бе дали Интенданството на Цивилната листа на Негово Величество Царя е държавно или частно учреждение.

Наследниците на цар Борис III твърдяха, че Интенданството е частна канцелария на монарха, която се намира в частен имот. То не е контролирано от Министерството на финансите и Сметната палата и затова не е държавно учреждение.

Според миналогодишното решение на ВКС имотът не е придобит лично за Царя. Интенданството е държавно юридическо лице и служи за осигуряването на монархическата институция. Поради тази причина Симеон II и сестра му нямат правата на наследници на двореца „Кричим“.

Парцелът в Кричим включва дворец, конюшна, допълнителна къща, лятна градина и бункер. Това е един от 17-те имота на царската фамилия, които са национализирани със закон през 1947 г.

 

Leave a Comment