Бежанците – новите фермери в Турция

ФАО организира в Турция програми за селскостопанско обучение на сирийските граждани, напуснали родината си

Югоизточна Турция вече има едно от най-високите нива на безработица в страната. В този регион в момента са настанени повечето от 3,5 милиона сирийски бежанци, които са пристигнали тук от началото на войната, а конкуренцията за работа между тях е огромна. Това разказва обширен фоторепортаж, подготвен от Озге Доган и Баркин Булбул, за Организацията по прехрана и земеделие ФАО.

Снимки: ФАО

Сушене на пипер на полето    Снимки: ФАО

В същото време работодателите в тази част на Турция търсят хора със специални умения и отбелязват, че е трудно да ги намерят.

Селското стопанство е една от индустриите с потенциал за наемане на повече хора: земеделските производители се нуждаят от квалифицирани работници, за да могат техните предприятия да работят в пълна сила.

Понастоящем ФАО в Турция провежда обучението за необходимите умения както за сирийските бежанци, така и за турските граждани, и им помага да получат висококвалифицирани работни места в селското стопанство.

За бежанци от Сирия, които в продължение на няколко години живеят в Турция без източник на доходи, е много важно да си намерят работа. Ако се трудят, те ще могат да купят топли дрехи за децата си, да ги изпращат на училище и просто да хранят семействата си. Това означава, че няма да  скитат безкрайно из града в търсене на работа или да стоят на опашки за безплатна храна.

Много от бежанците, които преди това са били лекари, студенти или фермери, са разбрали, че не могат да приложат в новата държава уменията от предишния си живот, тъй като не говорят местния език и бизнесът се осъществява по различни правила.

Самира е напуснала Дейр ез-Зор в Сирия преди четири години, след като синът й бил убит по време на бомбардировка. Тя е пристигнала в Турция заедно с осемте си деца, мъжа си, с майка си и внуците. Сега те живеят в палатка, а това е ситуация, която Самира иска да промени.

„Когато в лагера ни попитаха искаме ли да получим обучение, веднага се съгласих“, разказва тя. „Разбира се, първо, искам да се върна в Сирия, но това все още не е възможно. Сега трябва да работим, за да отглеждаме децата и да задоволяваме техните нужди. Младите хора ще се оженят, ще намерят дом, ще създадат семейства. Трябва да продължим да живеем. “

ФАО в момента е в Турция предоставя подкрепа на хора, които търсят работа, като Самира. Организацията обучава сирийските бежанци и турските работници да придобият необходимите умения и им съдейства за получаване на работни места в сектора на селското стопанство, който изисква висока професионална квалификация.

От 2017 г. ФАО провежда теоретично и практическо обучение: Студентите получават знания за различните звена по веригата – засаждане, напояване и прибиране на реколтата, пакетирането й и спазване на хигиенни практики.

Кефе

Кефе

Кефе напуска град Джарблас преди две години – двамата й братя са били отвлечени от бойци от ИДИЛ, но след това са били освободени. Членовете на семейството й решили, че трябва да напуснат града. Кефе, която притежава диплома по изобразително изкуство, е преминала производствена подготовка в рамките на програмата на ФАО и сега работи в отдела по заетостта в завод за сушени плодове.

„Не трябва да седим без да правим нищо. Сега работя и водя по-активен социален живот „, казва тя. „Срещнах нови хора, научих турския език. Вече го говоря достатъчно добре, за да изразя мислите си“, споделя Кефе.

Мохамед е получи инженерна степен през 2013 г., но скоро след това ситуацията в Сирия се влошила и той разбрал, че вече не може да остане в родината си. Семейството му е отглеждало маслини и шам-фъстъци, но преди да пристигне в Турция, той не е разбирал от това производство.

Бране на маслини

Бране на маслини

„Тук научихме за капковото напояване, използването на торове при отглеждане на шам-фъстък и маслинови дървета“ – признава Мохамед. „Преди това не познавахме тези технологии. Една от грешките, които правихме вкъщи, бе, че събирахме маслините от земята, след като обрулим дървета с пръчки, а това предотвратява образуването на нови издънки и в крайна сметка водеше до намаляване на добива. “

В края на обучението се провеждат панаири за работни места, чиято цел е да съдействат за намиране на работа. Собствениците на фирмите получават необходимата информация за правата на бежанците и услугите, които могат да предоставят. Лицата, които са обучени, имат възможността да се срещнат с потенциални работодатели. Много от тях незабавно получават работа.

Феддан-ал-Али от Раки не е особено оптимистичен относно възможността да се завърне в родния си град. „Възстановяването на Раки ще отнеме 20-30 години, градът е напълно унищожен“, казва той. Сега Феддан се занимава изцяло с организирането на бизнеса си в Турция и след професионалното обучение в областта на животновъдството се надява да създаде собствена ферма.

„Никога не съм се занимавал със селскостопански животни, у дома учих право и съм виждал животни само

Феддан се надява някой ден да създаде собствена ферма

Феддан се надява някой ден да създаде собствена ферма

от разстояние. Благодарение на тази програма за обучение се запознах с всички аспекти, свързани с поддръжката на добитъка – доене, грижи, ветеринарни умения. Научихме се как да се справяме с кравите. Обучението се провеждаше от специалист във ветеринарната служба, от когото научих много“, разказва Феддан.

Вече 900 души са завършили обучителната програма и много от тях работят в селскостопанския сектор. През 2018 г. ФАО ще финансира програми за обучение на още 500 души, които се опитват да изградят ново бъдеще за себе си и за семействата си на ново място.

Тази програма се финансира от Службата на Върховния комисар на ООН за бежанците и се осъществява в сътрудничество с Министерството на храните, селското стопанство и животновъдството на Турция.

 

 

Leave a Comment