Броят на подвижните пчелари намаля с 25%, едва 32 стопанства са се споразумели за опрашване

В Североизточна България са най-големите и високодобивни пчелини

Георги Лисичков, пчеларС близо 25% е намалял броят на упражняващите подвижно пчеларство. Ако през 2016 г. мобилните пчелари са били 639, то през 2017-а те вече са 482-ма. През 2017 година 32 стопанства с 6 810 пчелни семейства са посочили, че имат 51 споразумения (писмени или устни) със земеделски стопани за опрашване на култури върху 8 268 ха. Това показва годишното статистическо изследване за пчеларството в страната, проведено от Министерството на земеделието, храните и горите, за 2017 г.

В Североизточна България има най-голям брой пчелни семейства в стопанство. Там и добивът на мед от семейство е най-висок.

статистика, пчели

Общо 765,8 хиляди броя са пчелните семейства в страната към 1 октомври миналата година. Те са с 1.5% повече спрямо предходната година, въпреки че загиналите пчелни семейства са почти 67 хиляди. От тях 20,3 хиляди пчелни семейства са загинали от болести, от отравяне – 21,1 хиляди и по други причини – 16,2 хиляди.

Най-много кошери в стопанство са регистрирани в Североизточна България. При среден брой за страната от 57 семейства/стопанство, при Североизтока той е 76 броя. В същия район средният добив мед от едно пчелно семейство е най-висок – 22.4 кг, при средно количество в национален мащаб от 19,9 кг.

Около 36.5% от пчелните семейства се отглеждат в 1 200 професионални стопанства със 150 и повече кошери. В тези стопанства се отглеждат средно по 233 пчелни семейства.

Общият брой на стопанствата у нас е 13 431, като спрямо 2016 г. те са се стопили с 12%.

През миналата година най-много са били пчелните стопанства с 10 до 49 кошера – 5 239 на брой, следвани от тези с 50 до 149 кошера – 4 188. Намаляват пчеларите с 1 до 9 пчелни семейства и техният брой през 2017 г. е бил 2 804.

статистика, брой пчелни семейства

 

 

 

2 Comments

  1. бойков каза:

    В момента идва рапица ,а земята е на много собственици арендувана от един арендатор 3000дк рапица .Като се има в предвид,че смятам да местя 10 платформи на пет различни места поне четири пъти. Ако има някои които може да предложи промени в закона нека го направи. Организациите да вземат в предвид това недоразумение наречено закон и да търсят начин за справяне,иначе подвижното пчеларство е обречено!

  2. бойков каза:

    Реших да практикувам подвижно пчеларство- ЗАКОННО!!!
    След като се обадих в БАБХ,втс. за пътен лист, ми бе казано, че за да изляза на определени места- рапица, акация, липа, а от там на слънчоглед в няколко населени места, заради разликата във времето на цъфтене, ми беше обяснено, че за целта трябва да открия временни животновъдни обекти. За да открия временните животновъдни обекти е необходимо да открия собствениците, НЕ АРЕНДАТОРИТЕ, на земя в определените блокове. Да сключа нотариално заверен договор със всеки един собственик, където ще ми бъдат платформите и за всяко едно преместване на пчелите ще трябва нов такъв договор. Собствениците на земите трябва да си извадят актуална скица и да посочат наем за определеното време, да речем 20 дни, докато цъфти определената култура. Та питам, това нормално ли е? Според мен по този начин поставени правилата е невъзможно ЗАКОННО да излезеш на подвижно пчеларство. Не е ли редно да се извади пътен лист до определената местност, където ще бъдат настанени платформите за определен период от време и с това да приключи ходенето по мъките

Leave a Comment