От 1 април изкупвачите на мляко ще декларират ежемесечно количества, цени и евентуален внос

цистерни с млякоОт 1 април т.г. първите изкупвачи на сурово краве, овче, козе и биволско мляко ще подават декларации в Министерството на земеделието, храните и горите. В тях те ще описват общото количество изкупено мляко като физически литри и като килограми от производители на територията на България и на територията на Европейския съюз. Освен това ще посочват средната цена, на която са изкупили млякото, както и прогнозната цена за предстоящия месец. В декларацията ще се съобщава и дали е извършено плащане. Декларациите за предходния месец ще се подават до 20 число на следващия месец. Документът може да се подава чрез поща, факс или електронно подписан и изпратен на посочена адрес. Това е заложено в проекта за промени в Наредба №1 от 2015 г. за договорните отношения в сектор мляко и условията и реда за признаване на организации на производители, техни асоциации и междубраншови организации в сектора на млякото и млечните продукти. Проектът на наредба може да се прочете ТУК.

Новата наредба изисква от първите изкупвачи договори за изкупуване, сключени не само с животновъди от България, но и с производители от ЕС , с номер и адрес на животновъдния обект и вида мляко. Минималният срок за договориране е 6 месеца.

Навсякъде в проектонаредбата пред „изкупвач“ е добавено „първи“.

МЗХГ ще поддържа регистър на първите изкупвачи. Ще има също така и отделен регистър на първите изкупвачи, чиято регистрация е прекратена.

 

 

Leave a Comment