Зърнопроизводителите готови за протести от 3 април заради проектозакона за горивата

лого НАЗНационалната асоциация на зърнопроизводители (НАЗ) обяви готовност за ефективни протести от 3 април в случай, че народните представители не изключат земеделските производители от обхвата на Законопроекта за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.

Само преди 11 дни (на 15 март) 29 земеделски организации, в това число и НАЗ, настояха за същото в декларация, която обаче парламентът не взе под внимание.

Прочети още: Земеделската общност с обща декларация против приобщаването им в нов закон за горивата

От НАЗ съобщават, че днес, 26 март 2018 г., на извънредно заседание Управителният съвет на асоциацията е разгледал Законопроекта за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход (внесен в НС на 7 март 2018 г.) и обсъждането му на 22 март 2018 г. от Комисията по наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата.

„Въпреки че направихме опит да представим ясни аргументи против включването на  земеделските производители в обхвата на горепосочения законопроект, поради лоша чуваемост и лобистки подход на ръководене на заседанието на Комисията, предложенията ни бяха бламирани“, съобщават от УС на НАЗ.

„Изправени пред реалната опасност от вменяване на неприложими изисквания, извънредно тежък бюрократичен и финансов режим на регистриране, които поставят под безпрецедентен натиск българския земеделски производител, ние заявяваме категорично, че ще отстояваме бъдещето на земеделския сектор.

Недопустимо е борбата срещу нелегалния внос и търговия на горива да води до утежняване на дейността на земеделските стопанства“, се казва в изявлението.

Според НАЗ се допуска колизия с основополагащите принципи и се ограничават  основните права, залегнали в Договора за функциониране на ЕС и в чл.16 от Хартата на основните права на Европейския съюз, а именно: свободата на упражняване на стопанска или търговска дейност, свободата на договаряне и свободната конкуренция.

„Резултатът от първото разглеждане на законопроекта от водещата парламентарна комисия не ни остава друга възможност, освен да пристъпим към протестни действия“, посочват от УС.

В шест точки зърнопроизводителите систематизират отношението си към проектозакона:

  • Настояваме народните представители от 44-то Народно събрание да изключат земеделските производители от обхвата на закона;
  • Заявяваме своята непримиримост и нетърпимост към несправедливото възпрепятстване и подигравката с достойния и честен труд на земеделските производители;
  • Категорично се дистанцираме от всички лица, замесени в злоупотреби и контрабанда с горива и подкрепяме прилагането на адекватни мерки и контрол срещу тези практики;
  • Изразяваме готовност да предоставим конкретни предложения за подобряване на регулацията и контрола;
  • Заявяваме, че при неприемане на нашите искания, от 3 април 2018 г. НАЗ преминава към провеждане на ефективни протестни действия;
  • Потвърждаваме своята решимост да отстояваме исканията си до край.

 

Leave a Comment