Протестът на 3 април ще е общонационален! НАЗ очаква подкрепа и от други земеделски организации

Вечерта на 26 март Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) разпространи декларация, с която предупреди Народното събрание и правителството, че браншът е готов за ефективни протести от 3 април. Това ще е реакцията на зърнопроизводителите срещу Законопроекта за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, който бе внесен в парламента на 7 март от депутата от Патриотичния фронт Емил Димитров и още 31 народни представители от всички парламентарни групи. Проектът засилва контрола върху пазарните играчи на горива като включва в групата им и земеделските производители. Новият закон изисква измервателни уреди и значителни банкови гаранции от търговците на едро и на дребно, и от транспортните фирми. 

На 15 март 29 земеделски организации изразиха в декларация категоричното си несъгласие с включването на производителите в подготвяната система за контрол. Изпратената до институциите – парламент, министрите на земеделието, на енергетиката и на финансите, декларация остана без внимание. 

Людмил Работов

Людмил Работов

Людмил Работов, председател на Пловдивския съюз на зърнопроизводителите и член на УС на НАЗ, пред Агро Пловдив 

Г-н Работов, снощи УС на НАЗ, в който участвате, взе решение за протести от 3 април. Смятате ли, че земеделците са изчерпали възможностите за преговори с управляващите?

Опитахме се по възможно най-мирен и делови начин да променим текстовете в проектозакона, така че земеделците да бъдат изключени от него. Подготвихме една обща декларация, подписана от 29 сектора в земеделието. С нея показахме, че сме твърдо против така написания проект на закон, защото той е в ущръб на земеделските производители. Той не защитава нашите интереси. Напротив, натоварва ни допълнително с финансова и административна тежест. Ние си имаме работеща наредба Н-18, чрез която нашите горива са контролируеми. Нашите горива се проверяват реално четири пъти в годината. Един път декларираме в НАП, когато ни ги доставят в стопанските дворове. Отделно от нас, доставчикът също декларира количеството, което ни е докарал. После, при възстановяване на ДДС, отново декларираме горивото в НАП. А накрая декларираме в ДФ „Земеделие“ фактурите за горива, за да ни бъде възстановен акцизът. От своя страна фонда също проверява фактурите чрез приходната агенция. така че земеделците нито имат намерения, нито имат възможности за злоупотреби с горивата.

След като изпратихте първата декларация, която бе подписана от 29 организации, имахте ли отговор отнякъде?

Досега не сме получили отговор.

През лятото на 2015 г. НАЗ организира национален протест заради нивомерите, с които финансовият министър поиска да се оборудват съдовете за горива, ползвани в земеделието. Новият закон също изисква измервателни уреди, но освен това в него е предвидена и банкова гаранция в голям размер. Тоест, сега основанията ви за протест са два пъти по-мотивирани. Така ли е?

Така е. Законопроектът дори се противопоставя на Европейската харта за свободна търговия и конкуренция. Според него всяко стопанство с 1000 до 5000 декара ще бъде натоварено максимално, без това да доведе до някакъв положителен ефект за държавния бюджет. За измервателните уреди всяко стопанство трябва да задели около 20 хиляди лева – средства, които са ни необходими за пряката ни дейност. Други 20 хиляди лева трябва да блокираме като банкова гаранция.

Ако сумираме, размерът на допълнителното натоварване за земеделците с над 1000 декара стопанства ще стане 40 хиляди лева. Правилна ли е сметката?

Земеделците, които са с над 5 хиляди декара земя може и да имат вече нивомери. По-големите фермери могат по някакъв начин да заделят тези средства и да отговорят на изискванията. Но по-малките, които са мнозинство, говорим някъде за 88 хиляди земеделски производители, които са потребители на горива, потенциално ще бъдат уязвими от този законопроект. И все пак, по статистика, около 8 250 земеделци кандидатстват за възстановяване на акциза върху горивата. За тях вероятността да са потърпевши от този проект е доста голяма. По-малките зареждат от бензиностанции. Но иначе сметката е вярна – с около 40 хиляди лева ще се натоварят земеделците, които имат съдове за горива и по смисъла на проектозакона като търговци на дребно ще трябва да внесат банкова гаранция от 20 хиляди лева.

Ако се стигне до протести, под каква форма ще бъдат те?

На този етап сме решили да направим национален протест по места, като демонстративно ще зареждаме селскостопанските машини с горива в бензиностанции. Целта е обществото да види, че ако този проект бъде приет без промени, това ще принуди земеделците, които нямат възможност да вложат средства в нивомери и гаранции, да зареждат от обществените бензиностанции. Това ще създаде допълнителен хаос и напрежение. Земеделските стопани ще увеличим разходите си, защото вместо машините да работят на полето, ще ги разкарваме до бензиностанции. Нали се сещате, че някъде разстоянията от нивата до бензиноколонката е 20-30 километра? Ще хабим енергия, гуми, време, работни заплати и така нататък.

Членовете на НАЗ твърдо ли стоят зад решението за протест на 3 април? 

Всички сме решени да участваме. Протестът ще е общонационален. И ако след него не се вземат необходимите мерки от правителството и депутатите, имаме и други планове за отстояване на нашите права. Ще се отправим към София. Но се надяваме управляващите да разберат нашия проблем и да не се стига до крайни действия от наша страна.

Очаквате ли подкрепа и от други организации?

Утре ще направим пресконференция в София и тогава ще стане ясно дали и други организации ще се включат в протеста на 3 април. Предполагам, че ще намерим подкрепа, защото проблемът не е само наш. Защото законопроектът реално е много лобистки и е в полза на монополите. Ние сме особено засегнати, тъй като вместо да сме на полето и да произвеждаме, ние трябва да ставаме адвокати и администратори. Властта не трябва да търси в нас злоупотреби в търговията с горивата.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment