Потвърдено: Срещу законопроекта „Златев“ земеделски протест на 3 април

Не сме нито търговци, нито производители на горива. Фермерите са потребители, които депутатите могат да докарат до фалит – обявиха на пресконференция днес представители на аграрни организации

6.19

Протестът на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) на 3 април ще се състои, а в него ще участват и други организации. Това бе потвърдено днес на пресконференция, организирана от НАЗ. В нея взеха участие не само членове на УС на НАЗ, начело с председателя на организацията Костадин Костадинов, и предишните председатели Ангел Вукодинов, Румяна Ангелова и Радослав Христов, но и изпълнителният директор на Асоциацията на земеделските производители в България Таня Дъбнишка и председателят на Националния съюз на кооперациите в България Явор Гечев. Протестът на НАЗ е подкрепен още от асоциация „Български пипер“ и Националния пчеларски съюз. Таня Дъбнишка увери, че и още земеделски организации са готови да се включат в него.

На 3 април земеделците ще окупират с машините си шосетата и обществените бензиностанции, за да извършат протестно зареждане. Така ще покажат какво би се случило ако аграрният сектор не бъде изключен от обхвата на спорния законопроект.

Законопроектът за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, бе твърдо определен като лобистки от участниците в пресконференцията. Радослав Христов обясни, че новият норматив вече си има име – „Златев“, кръстен на председателя на Българската петролна и газова асоциация Валентин Златев, който е и изпълнителен директор на „Лукойл България“. Ангел Вукодинов поясни, че при първо четене на законопроекта в парламентарната комисия за борба със сивата икономика нейният председател Емил Димитров направо е дал думата на Валентин Златев, за да разясни законовите текстове. „Питаме Емил Димитров: Къде остана неговата гражданска съвест? Народен представител ни е или е представител на едно определено лоби“ – зададе въпросите Вукодинов.

Георги Милев от УС на НАЗ обясни, че земеделските производители се проверят към 10 пъти в рамките на една година за злоупотреби с горива. Той сравни изискването за поставяне на нивомери в складовите стопанства на земеделците със случилото се с вендинг машините преди две години. Тогава собствениците на кафе автоматите били задължени да инсталират към тях касови апарати, а след това властта решила, че фискалните устройства не са нужни и е по-добре браншът да се обложи с патентен данък. Георги Милев е убеден, че нещо подобно ще се случи и с измервателните уреди в петролните складове на земеделците. Само че преди това всеки един от тях ще трябва да похарчи 20 хиляди лева, за да се оборудва с устройствата.

„Този закон е недопустим“ – е мнението на Явор Гечев. „Ние сме ползватели на горива, а не търговци. Ползваме ги единствено и само за земеделски дейности.“ Гечев добави, че депутатите абсолютно неправилно третират складовете за горива като бензиностанции. Той обяви, че в момента подкрепя като председател протеста, но тези дни УС на съюза ще се събере, за да се вземе общо решение. Според председателя, кооперациите по всяка вероятност единно ще подкрепят протеста на НАЗ.

Таня Дъбнишка също каза, че производителите не са нито търговци на горива, нито пък техни производители, а са единствено потребители. Тя добави, че подготвяният протест категорично няма политически характер. „Без значение дали земеделецът е малък или голям, зърнопроизводител или зеленчукар … всички сме едно“, посочи директорът на АЗПБ. Дъбнишка се възмути от липсата на предварителна оценка на въздействие при евентуалното прилагане на законопроекта.

Сметките на участниците в пресконференцията показва, че ако земеделците не бъдат изключени от обхвата на проектозакона, то горивата им ще се оскъпят с 0.40-0.50 лв. за всеки литър заради инвестициите в измервателни уреди. Това обрича фермерите или на фалит, или на закупуване на газьол от търговци в сивия сектор. „Аз не искам да купувам контрабандно гориво“ – възкликна Христов. Той припомни, че въпросът с контрола върху горивата, които ползват земеделците, е бил решен още през 2015 г. след поредица от срещи с финансовия министър Владислав Горанов и чрез Наредба Н-18.

Костадин Костадинов съобщи, че липсва информация към момента земеделски производител да е уличен в злоупотреба с горива. Участниците в пресконференцията бяха единодушни, че законпроектът за горивата няма да увеличи приходите в държавния бюджет, но ще ида две последствия – ще създаде сериозни проблеми на фермерите и ще увеличи оборотите на производителите на фискални устройства. В добавка на това, банките, където земеделците ще блокират по 20 хиляди лева като гаранционен депозит, също ще спечелят.

 

 

Leave a Comment