Пет организации от сектор Плодове и зеленчуци поискаха в Брюксел нов модел на субсидиране

Снимката е предоставена от Момчил Неков

Снимката е предоставена от Момчил Неков

Евродепутат Момчил Неков се срещна в Брюксел с браншови представители на български производители на плодове и зеленчуци във връзка с обсъждане на бъдещата обща селскостопанска политика (ОСП) и подпомагането на сектор Плодове и зеленчуци в България.

В срещата участие взеха представители на Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция; Национален съюз на малките и семейни ферми и производители в България; Българска асоциация на организациите на производители на плодове и зеленчуци; Асоциация български пипер; Национален съюз на градинарите в България и Българска асоциация „Биопродукти“.

По време на срещата с Момчил Неков производителите изтъкнаха, че сектор Плодове и зеленчуци в България се е свил многократно, като някои традиционно консумирани от българите плодове и зеленчуци биват внасяни до близо 90% от други държави.

Те заявиха, че има небалансираност в българското земеделие относно подкрепата, която се предоставя на българските производители в различните сектори. Реално липсва стратегия за сектор Плодове и зеленчуци, който създава добавена стойност, ангажира работна ръка и има положителен ефект върху селските райони. Браншовиците отбелязаха и непоследователност в политиката на ЕС и България, поради което производителите биват ощетявани.

Относно новата ОСП българските производители на плодове и зеленчуци, заявиха, че е необходим нов модел на субсидии – сегашната система за единно плащане на площ не отразява нуждите и разходите на секторите.

Момчил Неков се ангажира с подкрепа и съдействие, както и да представи проблемите и вижданията на българските производители на плодове и зеленчуци на европейско ниво.

Българските производители на плодове и зеленчуци са на посещение в Брюксел за срещи с различни представители на сектор „Земеделие и развитие на селските райони“, като основен акцент в разговорите е бъдещето на ОСП.

Leave a Comment