Демографска прогноза: До 2040 г. българите ще намалеят с 20-25%

стари хора, пенсионери в КрасновоДо 2040 г. населението на България ще намалее с 20-25% според различните проекции. Това предвижда Прогноза за демографското развитие на България за периода 2015-2040 г. Документът, който е изготвен от Института за изследване на населението и човека при БАН, е на базата на сравнителна съпоставка на официални прогнозни данни на Евростат, НСИ, ООН и Световната банка. Правителството ще предостави прогнозата на Народното събрание.

Независимо от предвижданото намаление на смъртността, което засяга в различна степен мъжете и жените, структурата на населението по пол ще остане стабилна. Делът на младите хора до 20 г. ще се запази, докато на възрастните над 65 г. ще нарасне значително. Това определя и прогнозирано намаление на броя и дела на населението в активна възраст. Намалението на населението на териториален принцип обхваща почти всички области, без столицата, и се очаква този процес да продължи в течение на целия период.

Според целевия вариант на проекцията на Евростат се очаква в още 11 страни да бъде регистрирано намаление на населението. Това са Литва, Латвия, Румъния, Гърция, Хърватска, Португалия, Полша, Унгария, Естония, Италия и Словакия. Към тях условно биха могли да се присъединят Словения и Чехия, в които броят на населението се очаква да остане без промени до 2040 г.

 

Leave a Comment