Протестът на земеделците в Пловдив ще започне с над 100 машини в 10 часа край с. Труд

протест с комбайни и тракториВ 10 часа днес от НАЗ ще се срещнат с премиера Бойко Борисов

Протестът на земеделските производители срещу законопроекта за контрол върху горивата ще започне в 10 часа на 3 април, съобщи пред Агро Пловдив председателят на Пловдивския съюз на зърнопроизводителите и член на УС на НАЗ Людмил Работов. Организаторите са решили той да се проведе на изхода на село Труд в посока Пловдив. В същия час протестното зареждане с гориво ще започне и в цялата страна, което ще блокира основни пътища. На пресконференцията вчера зърнопроизводителите се извиниха в аванс за хаоса в движението, който ще предизвикат.

Над 120 земеделци от област Пловдив са изразили до момента  желание да се включат с техниката си. „Непрекъснато ми се обаждат фермери и от други сектори, които също искат да участват“ – допълни Работов, като каза, че в крайна сметка броят на машините вероятно ще стане по-голямо число. Пътят с. Труд – Пловдив е сред най-оживените, тъй като той е основна артерия за няколко общини при връзката им както с областния град, така и с автомагистрала „Тракия“.

През юли 2015 г., когато зърнопроизводителите проведоха национален протест, отново срещу нивомерите, пловдивската организация избра същото място, за да събере недоволните.

„Не искахме да се стига дотук“ – коментира Людмил Работов. По това време на годината активно се сее слънчоглед, провежда се растителна защита при житните и рапицата. „Имаме доста ангажименти, свързани с основната си дейност, но ще трябва да ги забавим, за да покажем на управляващите, че този законопроект е вреден за земеделието“ – добави председателят.

В 10 часа днес премиерът Бойко Борисов ще се срещне с председателя на НАЗ Костадин Костадинов и с Георги Милев, който е член на УС на НАЗ. Те ще предствавят аргументите си против Законопроекта за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, внесен от депутата Емил Димитров и още 31 народни представители на 7 март.

Прочети още: Потвърдено: Срещу законопроекта „Златев“ земеделски протест на 3 април

Протестът на 3 април ще е общонационален! НАЗ очаква подкрепа и от други земеделски организации

Leave a Comment