М. Милтенова: Има надежда за бъдещето на българските плодове и зеленчуци след срещите ни в Брюксел

Представители на 6 организации от сектора имаха срещи на високо ниво в ЕК
Мариана Милтенова

Мариана Милтенова

„Обнадеждени сме за бъдещето на българските плодове и зеленчуци след срещите ни на високо равнище в Брюксел“ – заяви пред Агро Пловдив след завръщането си от столицата на ЕС и Белгия председателят на Националния съюз на градинарите в България (НСГБ) Мариана Милтенова. Тя, заедно с представители на още 5 организации от сектора, проведоха разговори с Елизабета Сиракуза, заместник на комисаря по земеделие Фил Хоган, Марио Милушев – директор в ГД „Земеделие“ в ЕК и с евродепутати.

„Целта на срещата беше да представим в Брюксел нашето виждане за Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020. Както знаете, нашите предложения бяха неглижирани в България. Ние предоставихме позицията си в земеделското министерство, популяризирахме я и на пресконференция. Но от МЗХГ никой не ни потърси да продължим разговорите и да коментираме вижданията ни за сектора и подпомагането“ – поясни Милтенова.

Впечатленията на българската делегация са, че от ЕК са запознати с големите различия и диспропорции в българското земеделие. В разговорите представителите на ЕК са признали, че това не е типично за Европа. „Казаха ни, че ще мислят в тази посока. Според тях е правилно да има обвързаност между двата стълба, да има и мониторинг всяка година“ – посочи Мариана Милтенова.

Относно предложението на организациите при плодовете и зеленчуците размерът на директните плащания да е обвързан със себестойността на продукцията, от ЕК са коментирали, че вече е късно да се правят промени в общата позиция за бъдещата ОСП след 2020 г. Освен това подобна формула за подпомогане би влязла в противоречие с договореностите със Световната търговска организация.

Въпреки това Милушев и Сиракуза са обещали да помислят за решения, които да подобрят положението на сектора чрез подпомагането. През месец май ще бъдат представени на вижданията на Еврокомисията за селско стопанство за следващата ОСП. „Ще искат от нас обратно мнение“ – каза Милтенова.

„Срещите бяха полезни. Мисля, че в бъдеще те ще окажат влияние за промяна на европейската политика към по-балансирано и по-равнопоставено подпомагане между малки и големи, между плодове и зеленчуци и другите сектори“ – изрази надежда председателят на НСГБ.

„Поставихме въпроса за обвързаната подкрепа. От ЕК отговориха, че повишаването й е може би едно от възможните решения, които е възможно да се приложат. Те не знаеха някои от нещата, защото повечето от нашите проблеми са си на местна почва“ – коментира Милтенова.

На срещите в Брюксел са участвали 7 човека, които са представлявали 6 неправителствени организации: Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция; Национален съюз на малките и семейни ферми и производители в България; Българска асоциация на организациите на производители на плодове и зеленчуци; Асоциация български пипер; Национален съюз на градинарите в България и Национална биоасоциация.

Те са били делегирани и от 16 неправителствени организации, сред които и Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци. Представена е била и позицията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ.

 

 

 

Leave a Comment