Днес е Лазаровден – надежда за велико чудо!

Днес е Лазаровден, християнският празник, който носи надежда за възраждане и за отгръщане на нова, по-щастлива страница в живота . С него се припомня едно от чудесата, извършени от Иисус Христос – чудото на възкресението. 

Лазар е бил приятел Иисус, но се разболял и умрял. Три дни след неговата смърт, Христос го възкресява с думите: „Лазаре, излез вън!“ Затова името е символ на здравето и младостта. То означава здраве.

Лазаровден се празнува на осмия ден преди Великден. В миналото в Източна България на този ден се е изпълнявало специално хоро – буенек, а лазерките обикаляли с песни домовете в селото. Те трябвало да скачат високо, за да пораснат посевите и да бъде плодородна годината, и да тропат силно с крак – за да бъде здрав и да се множи добитъкът.

Считало се е, че този ден е най-добрият за мъжете да поискат ръката на избраното от тях момиче.

На този ден се изпълнява и обичаят Лазаруване. Младите жени, наречени „лазарки“, берат върбови клонки и цветя за венците, които ще оплетат за празника Цветница, който е на следващия ден. Китките се освещават в църквата, след което момичетата обикаляли къщите и благославяли стопаните за здраве, щастие и берекет.

На Лазаровден имен ден празнуват Лазар, Лазарин, Лазара, Лазарка. 

Вчера Областната управа на Пловдив посрещна малки лазаркини от детска градина "Рая"

Вчера Областната управа на Пловдив посрещна малки лазаркини от детска градина „Рая“

Leave a Comment