В малките магазини цените на агнешки бут и плешка са най-ниски

агнетаЦените на агнешки бут и плешка са по-ниски в малките магазини, отколкото на едро или в хипермаркетите. Това показват данните на Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ).

Средната цена в страната на агнешкия бут, продаван в „други търговски обекти“ (ДТО или малки магазини), е 13,97 лв./кг. На едро тази разфасовка върви средно за 14,21 лв./кг, а в големите търговски вериги по 15,45 лв./кг.

Най-ниските цени за агнешки бут, закупен от други търговски обекти, са в Бургас – 11,70 лв., най-високите са в София – 15,25 лв.

Цените на едро са най-изгодни в Пазарджик и Смолян (13,25 лв./кг), а най-неприемливи в София (15,53 лв./кг).

В хипермаркетите агнешкият бут се предлага в широкия интервал от 12,99 лв./кг в Пловдив до 16,99 лв./кг във Видин, Враца и Монтана.

Предлагането на дребно на агнешки бут в другите търговски обекти се задържа на цени от 11,70 лв./кг в Бургас до 15,25 лв./кг в София.

Агнешката плешка, предлагана в малките магазини (ДТО), варира от 11,20 лв./кг в Бургас до 15,25 лв./кг в София. Средната цена за страната в тези обекти е 13,57 лв./кг.

На едро агнешката плешка е с най-ниска цена в Габрово – 12,55 лв./кг и с най-висока в София – 15,05 лв./кг. Средната цена на едро на агнешка плешка за страната се е покачила до 13,82 лв./кг.

В големите търговски вериги агнешката плешка се търгува на цени от 12,99 лв./кг в Пловдив до 16,99 лв./кг в Силистра. В две области – Кюстендил и София, се отчита седмично поскъпване на продукта, съответно с 1,9% и 5%, докато в Хасково е налице поевтиняване с 8,8%. Средно за страната, цената на дребно на агнешка плешка в хипермаркетите е 14,32 лв./кг.

Като цяло, през изтеклия месец март 2018 г. пазарът на агнешко месо в страната е сравнително спокоен, като в преобладаваща част от областите цените се задържат на нивата от предходния месец.

Към края на март средната цена на едро на цяло агне за страната се покачва с 1,9% спрямо нивото отпреди един месец, докато средните цени на агнешка плешка и агнешки бут се понижават, съответно с 1,8% и 4,3%.

При търговията на дребно в магазинната мрежа се отчита месечно увеличение на средните цени на различните разфасовки агнешко месо в границите от 0,8% до 3,9%, най-чувствително при предлагането на агнешки бут в големите търговски вериги.

За първи път от началото на годината, към края на март е отчетено предлагане на цяло агне в големите търговски вериги.

 

Leave a Comment