Премиер, земеделски министър и НАЗ се срещат заради законопроекта за горивата

протест зърнопроизводители село ТрудПротестът, обявен за утре, ще се състои, какъвто и да е резултатът от срещата

Днес от 10 часа е предвидена среща между министър-председателя Бойко Борисов и министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов с представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Срещата ще се проведе в Министерския съвет, съобщиха от пресцентъра на аграрното министерство. След нея са предвидени изявления.

 Разговорите с премиера отново ще бъдат във връзка със законопроекта за горивата, който ще наложи силен контрол върху търговията на едро и дребно и транспортирането на продукти от нефт. В документа е заложено под контрол да бъдат и земеделските производители, които имат собствени стопанства за горива. Според законопроекта, който е създаден по инициатива на депутата от Патриотичния фронт Емил Димитров, съдовете за съхранение на горива ще трябва да се оборудват с измервателни уреди, които да могат да предават онлайн информация за количествата в тях. Освен това фермерите, третирани в проекта като търговци на дребно, ще трябва да внесат и банкова гаранция от по 20 хил. лв.

НАЗ първа реагира срещу законопроекта и потърси подкрепа и от други земеделски организации. През март общо 29 асоциации се подписаха под декларация, в която поискаха земеделците да бъдат изключени от текстовете на законопроекта. Поради липса на реакция от страна на Народното събрание, министерства и премиер, НАЗ подготви втора декларация, в която обяви, че ще организира от 10 часа на 3 април национален протест чрез зареждане на селскостопански машини в обществените бензиностанции. Протестът ще се състои независимо от резултата от срещата с премиера, съобщиха пред Агро Пловдив от Пловдивския съюз на зърнопроизводителите.

Leave a Comment