Растителна защита през юни

ОВОЩНИ
Семкови – ябълка, круша, дюля

Болести: Струпясване и брашнеста мана

Струпясване
Струпясване – признаци върху листата

Борбата срещу струпясването по ябълката, чиито плодове в началото на юни са

струпясване
Така изглежда незащитен от струпясване плод

с големина на орех, се води почти през цялата вегетация. Въпреки неустойчивото време с превалявания и топлинни рекорди, в Пловдивския регион щетите от болестта по листата и плодовете са слаби до средни. Необходимо е да се извърши поредното следцъфтежно пръскане срещу мицела, за да се осигури добра реколта. Добре е да се използват системни препарати за растителна защита. Ако сте напръскали и превали, повторете най-късно след 2 дни, в случай, че сте използвали Фоликур 25 ВГ и не по-късно от 3-4 дни, ако сте пръскали със Скор или Пънч.

Един и същи фунгицид може да се включва най-много до три пъти в рамките на една вегетация.

В масиви с преобладаващ сортов състав чувствителен на брашнеста мана е необходимо да продължи комбинираната борба през 10-12 дни. Попитайте в агроаптеките за препарати, които действат комбинирано срещу струпясване и брашнеста мана. Такива са Ардент 50 СК, Пънч 40 ЕК, Фоликур 25 ВГ, Шавит Ф 71.5 ВПи други.

Неприятели: Ябълков плодов червей, Калифорнийска щитоносна въшка, Бяла американска пеперуда

ябълков плодов червей - пеперуда
Ябълковият плодов червей като пеперуда

Ако установите, че 0.6 до 1 процент от завръзите на дървото са засегнати от ябълковия плодов червей, трябва веднага да пръскате. Вредителят напада не само ябълката, но също крушата, прасковата, кайсията, ореха и сливата. Гъсеницата се развива в плода и дълбае до семенната му кутийка. Една гъсеница може да повреди средно три плода. Дължината ѝ стига до 2 см. Потърсете дали няма следи от пробождане на места, където две плодчета са като слепени или там, където са облистени – гъсениците предпочитат за обиталище именно такива завръзи. Ябълковите насаждения в Пловдивският регион от години са атакувани от вредителя, затова третирането срещу него е задължително. В момента се развива първото му поколение. Пръскането срещу него  трябва да се извърши в първата десетдневка на юни и да се повтори след 10-12 дни. Важно условие за успешна химическа борба е използването на препарати с различни активни бази. Могат да се направят разтвори с Релдан 40 ЕК, Калипсо 480 СК, Нуреле Д и други.

Борбата срещу ябълковия плодов червей може да се комбинира и с третиране срещу калифорнийска щитоносна въшка. Тя е най-вредоносният неприятел от всички щитовки. Борбата се води срещу младите подвижни ларви, които не са защитени от щитче. Ако пренебрегнете момента за третиране, градините постепенно ще се изтощят. На площи с картотекирано нападение, да се изведе задължително пръскане, комбинирано с второто пръскане срещу ябълковия плодов червей.

Бяла американска пеперуда

Костилкови – праскова, кайсия, слива

Неприятели: Източен плодов червей, Сливов плодов червей, Сливова щитоносна въшка, Прасковен клонков молец-Анарзия

Прагът на икономическа вредност на Източния  плодов червей за млади градини е 1-1.5% нападнати клонки, а за плододаващи – 1.5% повредени леторасти. Ако установите, че градините ви с праскови са преминали този праг, трябва да се извърши второ пръскане срещу гъсениците от първо поколение. Следващото третиране да се извърши след 10-12 дни, според последействието на използвания препарат.

При Сливовия плодов червей прагът на икономическа вредност е 1-1.5% пресни вгризвания на дърво.

Срещу двата вредителя могат да се използват Дурбнат 4 ЕК, Ранер 240 СК, Суми алфа 5ЕК, Вазтак НОВ100 ЕК и други.

Срещу Обикновената сливова щитоносва въшка трябва да се третира, когато се установят 5 до 7 подвижни форми на лист. Борбата срещу вредителя може да се комбинира с тази срещу сливовия плодов червей.

При прасковен клонков молец  – Анарзия вече се наблюдава начало на излюпване на гъсениците на първото лятно поколение. Прагът на икономическа вредност е  3% повредени клонки и и плодове. Срещу вредителя може да се третира с Дурсбан 4 ЕК, Децис 2.5 ЕК, Вазтак НОВ 100 ЕК.

ЛОЗЯ

Болести:  Брашнеста мана по лозата Оидиум, Мана, Сиво гниене

Тъй като фазата на развитие на лозята е критична, е добре да се третира срещу брашнеста мана през 10-12 дни със системни препарати, които действат и срещу маната. Критичният период продължава от цъфтеж до фенофаза прошарване на зърното.

мана по лозата
Появата на мана по лозата петносва листата

Маната е най-опасната болест при лозата. Напада само зелените органи – листа, леторасти, чепки. Лозите са най-чувствителни към болестта в периода от формиране на ресите до големина на зърната “грахово зърно”. Чувствителната фенофаза на гостоприемника налага да се извърши предпазно третиране. До обявяване на първо мазно петно, да се работи с контактно действащи фунгициди като Дитан М 45, Купро 50 ВП, Шампион ВП и други.

Сиво гниене по лозата се проявява от фенофаза “цъфтеж” до прошарване и узряване на гроздето. Нападнатите цветове изсъхват и опадат. По зърната се появяват бледокафяви петна, от които кожицата лесно се олющва. При влажни условия нападнатите части се покриват с обилно сиво спороношение. Условия, които стимулират развитие и по-масовото проявление на болестта са чести превалявания и висока въздушна влага, умерена температура, отглеждане на чувствителни десертни сортове. Пръскането срещу сивото гниене може да се комбинира с това срещу оидиума и маната.

Неприятели: Шарен гроздов молец

Шарен гроздов молец
Шарен гроздов молец

Ларвите от първо поколение на шарения гроздов молец вредят през втората половина на май и през юни. От второ поколение – от средата на юли до втората половина на август, а трето – от средата на август до края на гроздобера. Това е най-опасният вредител по лозата. Вреааме е да се извърши второ пръскане срещу първото поколение със Супресект 10 ЕК, Нуреле Д, Моспилан 20 СП, Газел, Релдан 40 ЕК – 0,12%, Децис 2,5 ЕК и други.

Пръска се с един от посочените инсектициди, но различен от този, с който е пръскано първия път.

ЖИТНИ КУЛТУРИ

Неприятели: Вредна житна дървеница, Пшеничен трипс

вредна житна дървеница
Вредна житна дървеница

Пшеницата е във фенофаза „млечна зрялост“, а  ечемикът в начало на „восъчна зрялост“. Наблюдават се ларви от трета възраст на вредната житна дървеница. Прагът на икономическа вредност е 2 ларви на квадратен метър при благоприятни климатични условия и нормален посев, 4 ларви/кв.м – при хладна пролет и гъсти посеви и една ларва за семепроизводни посеви при косене със стандартен ентомологичен сак.

Ако не се обърне внимание на вредителя, зърната на пшеницата ще се спаружат и реколтата ще е ниска и некачествена. През фенофаза “восъчна зрелост” повредите от ларвите влошават глутена и хлебопекарните качества на брашното. При извеждане на борбата в ранните фенофази от развитието на пшеницата, да се ползват препарати с по-дълго действие от групите на фосфорорганични или карбаматни инсектициди.

Срещу вредителя трябва да се пръска с Актара 25 ВГ, Моспилан 20 СП, Дурсбан 4 ЕК, Пиринекс 48 ЕК, Релдан 40 ЕК и други.

Прагът на икономическа вредност при пшеничен трипс  е 30 броя ларви на клас във фенофаза восъчна зрялост, 20 бр. ларви на клас във фенофаза млечна зрялост и засушени райони.

Основна вреда нанасят ларвите, които смучат сок от различни места на зърното, като най-често се струпват в браздичката. Засега не се наблюдава активност на вредителя.

Болести: Брашнеста мана по житните, ръжди

Прагът на икономическа вредност при брашнестата мана по житните е 30% нападната листна маса и първи пустоли по последния флагов лист.

Необходимо е да се следи за ръжди по житните – кафява и жълта. Прагът на икономическа вредност при  Кафявата ръжда е 10% нападение по лигулата и първи петна по флагален лист. При Жълтата ръжда той е  5% нападение. Ръждите се активират при влажно време.

ЗЕЛЕНЧУЦИ

Отчитането на колорадският бръмбар показва, че той е във висока плътност и степен на нападение в областта и цялата страна. Наблюдава се вредна дейност от ларвите на второ поколение. Променливото и неустойчивото време създава изключително благоприятни условия за развитие и проява на картофена мана и кафяви листни петна (алтернария) в масивите с картофи

При доматите продължава борбата срещу картофена мана, кафяви листни петна, бели листни петна, като третиранията трябва да приключат до 14-20 дни преди началото на прибирането на плодовете при ранните домати.

За да предпазим доматите от върхово неинфекциозно гниене, трябва да поливаме редовно и умерено, без да се допуска преовлажняване или силни засушавания на почвата.

При краставиците продължава борбата с маната, брашнестата мана, белокрилка, листни въшки и други. В района на Първомай е забелязано силно нападение на кубинска мана.

кубинска мана
Кубинска мана

При поява на характерните петна от мана по краставиците трябва да се третира с Ридомил голд МЦ 68 ВГ, Алиет флаш и други препарати, които са регистрирани за борба с тази болест.

Брашнестата мана се третира с Топсин М 70 ВП – 0,1% и други регистрирани препарати.

При едновременна поява на мана, брашнеста мана, белокрилка и листни въшки по краставиците трябва да се извърши комбинирано третиране с необходимите фунгициди и инсектициди.

Добре е да се знае, че от краставиците се отстраняват сухите и болни листа по време на беритбата. Краставиците обичат влагата и поради тази причина растенията трябва редовно да се поливат.

При пипера трябва да се следи за поява на мана, брашнеста мана, антракноза, бактериални петна, листни въшки. При поява на петна, заразените растения се унищожават, а останалите се третират с Превикур 607 СЛ – 0,35% или друг регистриран за болестта фунгицид.

При листни въшки по зеленчуковите д се пръска с Би 58, Уорант 20 СЛ, Фюри 10 ЕК – 0.015% и др.

 

Leave a Comment