Земеделие на живо в „Международни дни на полето“ при опитното поле на АУ

Изложението ще се проведе от 5 до 7 юни в експерименталното поле на университета в Пловдив. Очаква се то да бъде посетено от над 5 хиляди земеделци
Спецален гост бе Финн Петерсен, регионален директор на "Клаас"

Спецален гост бе Финн Петерсен, регионален директор на „Клаас“

За пръв път у нас ще се проведе живото изложение „Международни дни на полето“. Събитието ще е от 5 до 7 юни 2018 г. в експерименталното поле на Аграрния университет (АУ) в Пловдив в близост до „Цариградско шосе“. То се организира за земеделците, за да могат да видят на живо иновации и технологии. Ще бъдат показани породи стопански животни, нови сортове пшеница, ечемик, рапица, грах, нахут, царевица и слънчоглед. Фирми, които предлагат растителнозащитни препарати, ще демонстрират технолоии за опазване на растенията. Производители и търговци на торове ще представят резултатите от използването на продуктите им. Компаниите за семена – своите сортове. Производителите на аграрни машините – новости в сектора. В опитните полета вече са заложени житните култури, грах и нахут, пред сеитба са слънчогледът и царевицата. Фирмите, които ще участват в „Международни дни на полето“, следят как се употребяват техните продукти, за да могат през юни да представят пред фермери резултатите.

Днес в Аграрния университет ректорът проф. Христина Янчева и ръководителят на инициативата Йордан

Проф. Христина Янчева

Проф. Христина Янчева

Йорданов, главен агроном в Агроекологичния център на АУ, разказаха за предстоящото събитие. В представянето взеха участие и от немската компания DLG International, която вече е организирала подобни изложения в Украйна, Полша, Румъния, Турция, Русия и в други държави. DLG International е създателят на прочутия хановерски панаир за земеделска техника „Агритехника“. От българска страна организатор на „Международни дни на полето“ е DLG Bulgaria.

„Международни дни на полето“ е най-голямото събитие в дългосрочен план, което Аграрният университет подготвя“, обясни проф. Янчева. Изложението в експерименталното поле на университета е съвсем различно от „Агра“ в пловдивския панаир и „Бата Агро“ в Стара Загора, подчерта ректорът. „Немската фирма се обърна към Аграрния университет, който е единственият, специализиран в аграрните науки и образование, с голяма експериментална база от 2 хиляди декара, в която отглеждаме почти всички култури, имаме и животни.“ Ректорът припомни, че университетът е в партньорство с немските фирми, опериращи е нас, още от 2016 г.

Главният агроном Йордан Йорданов

Главният агроном Йордан Йорданов

Опитните парцели на „Международни дни на полето“ заемат около 150 дка, които са заети от около 50 фирми в сферата на земеделието. Сред тях има компании от Германия, Австрия, Франция, Шри Ланка, Турция и други държави. Разбира се, има и български дружества производители на семена и торове,  Селскостопанска академия също ще бъде представена.

„Броят на участниците непрекъснато расте“, информира Йордан Йорданов. Парцелите са по 500 квадрата, но повечето фирми са пожелали да се експонират върху повече от един.

Площта на предстоящото изложение е разпределена в няколко сектора – за животни, за растения, за техника и така нареченият „кампус“, в който ще имат щандове банки, предлагащи земеделски кредити, консултантски фирми и други специалисти в областта на селското стопанство.

Подкрепа и интерес към „Международни дни на полето“ са изразили от Националната асоциация на зърнопроизводителите и Асоциацията на земеделските производители в България. „Всеки фермер е добре дошъл“, отправи покана Йордан Йорданов. Предварителните очаквания са изложението да бъде посетено от поне 5 хиляди земеделци.

Аграрният университет има подписан 5-годишен договор за сътрудничество с DLG International.

Стефан Кресе от IFWexpo

Стефан Кресе от IFWexpo

Компанията DLG International, базирана в Хайделберг, е създадена още през 1885 г., разказа Стефан Кресе, главен мениджър на дъщерната фирма IFWexpo. Кооперативът е инициирал множество изложения, сред които и панаирът „Агритехника“ в Хановер. „Въпреки, че организацията е една и съща, изложенията в различните държави имат свое лице“, обърна внимание Кресе.

Leave a Comment