Как сръбските овощари опазват плодовете от болести, за да ги експортират за Русия и Европа

Любиша Миленкович разказа на среща с бранша в Бургас за растителната защита срещу основни болести

Любиша МиленковичСъседна Сърбия е изключително силна в овощарството и ягодоплодните култури. Костилковите видове се отглеждат на юг от Ниш, а ябълките в северните части на страната. Така започна разказа си Любиша Миленкович, специалист по растителна защита при овощни в БАСФ. Той изнесе лекцията си пред производители на лозя и овощни видове в Бургас по време на ежегодната среща с двата бранша, организирана от БАСФ. Разказът на Миленкович често бе прекъсван от спонтанните аплодисменти на публиката, която искрено хареса сърбина. Най-напред той разкри пред фермерите, че преди да започне работа към БАСФ е отговарял за 5 хиляди декара овощни насаждения в родината си. След това посочи общите площи на различните плодови култури в Сърбия. По думите му, там се отглеждат 100 хил. дка сливи като интензивни насаждения и още 400 хил. като екстензивни; 150 хил. дка череши и вишни; 60 хил. дка интензивни праскови; 120 хил. дка малини. В огромната си част плодовете се експортират за Русия и за държави от Европа, разказа Любиша Миленкович, а овощарите ръкопляскаха на добрия пазар на съседите.

Бич за производителите на праскови е къдравостта

Ако се изпусне моментът на третиране, градините могат да останат без листа, все едно е преминала слана, и съответно да дръвчетата да не родят. „Ключът за опазване от къдравостта е времето за третиране. Когато видим зелено в градината, вече е късно“, посочи Миленкович, като потвърди, че в момента наистина вече е безпредметно да се третира, тъй като цъфтежът на прасковите е приключил.

Първото пръскане трябва да се направи при набъбване на цветните пъпки. Следващото трябва да е след 6-7 дни, но не по-късно, уточни Любиша Миленкович. Той препоръча Делан като изключително ефикасен срещу болестта.

По време на цъфтежа на овощните трябва да се проведе и

третиране срещу монилия (ранно кафяво гниене)

Гъбната болест навлиза в растенията през близалцето на плодника, затова тя може да се разпространи и да зарази цялата градина в дните на цъфтеж. „Важно е да се следи синоптичната прогноза и ако идва дъжд, да се направи изпреварващо пръскане“, обърна внимание сърбинът. „Ако то се пропусне, и валежите превърнат градината в блато, в което не може да се влезе, борбата е свършила“ – шеговито предупреди Миленкович. Той даде за пример голяма градина с 1300 дка вишни на фермер зад западната ни граница. Овощарят третирал с един продукт преди цъфтеж при ниски температури. След това повторил във фаза масов цъфтеж, но резултатът бил трагичен – 70-80% от цветовете се оказали заразени. Същият фермер имал и друг малък блок с вишни от 30-на декара, на които решил да изпробва срещу монилия фунгицида Сигнум – отново преди и по време на масов цъфтеж. Бил възхитен, когато установил, че тази малка градина е напълно опазена от ранното кафяво гниене.

Първо пръскане срещу монилия трябва да се направи във фаза „бял бутон“, а второ – във фаза пълен цъфтеж, предупреди Миленкович. Стига времето да не е хладно (заради по-ниските температури цветовете се отварят постепенно, а не дружно) две пръскания със Сигнум са достатъчни, според сръбския експерт.

Друг стопанин – на сливи, навреме решил да третира срещу монилия. Но когато отишъл в градината, видял много пчели и се отказал. После заваляло и пет дни дъждът не спрял. След това вече било фатално късно да се проведе растителна защита срещу ранното кафяво гниене. И така фермерът отчел година с нулева реколта. По този повод Любиша Миленкович обърна внимание на овощарите, че Сигнум не е отровен за пчелите.

„Пръскайте със Сигнум вечер, когато няма роса и вятър“, посъветва специалистът. Дали времето е топло или хладно е без значение за продукта. Той е системен, влиза в цветовете и предотвратява заразата. В Сърбия всеки овощар задължително прави едно пръскане със Сигнум срещу ранно кафяво гниене, а професионалистите с големи стопанства – по две.

Миленкович изброи причините за поражения от ранно кафяво гниене: неправилно избран момент на третиране; второ третиране след по-дълъг от 6-7 дни период; лоша метеорологична обстановка – вятър, дъжд; неравномерно отваряне на цветовете; резистентност към стари препарати, използвани от началото на 90-те години.

Сигнум има ефект и при бяла ръжда по череши и вишни

Това е показал опит на БАСФ в Сърбия. При тази болест също опадват листата, а понякога през август и септември се забелязва втори цъфтеж на дърветата. Това ги изтощава и през зимата по-лесно измръзват. „Не, не правят втора реколта“, отговори на въпрос от залата сръбският гост. При наличие на бялата ръжда най-много листа опадват по време на беритбата. „След като черешите и вишните прецъфтят, можем да ги третираме с Делан срещу бяла ръжда“, посочи правилният период Любиша Миленкович.

По време на беритбата се появява и късно кафяво гниене, особено когато има повече летни дъждове. Седем дни преди беритба може да се използва Сигнум. Понякога за тази болест са виновни и насекомите, които, като продупчат плода, отварят път на гъбния причинител. Карантинният срок на фунгицида за България е 7 дни.

Опит при ягодите,

направен в Сърбия със Сигнум, е показал, че когато насажденията се третират с продукта, се наблюдават по-високи добиви, повече захари, по-малко киселини и по-голяма твърдост на плодовете, което означава и по-дълъг период на съхранение. Това важи и за продукцията от череши, праскови и кайсии, които се експортират.

Любиша Миленкович завърши лекцията си с думи, които за пореден път развеселиха овощарите и лозарите: „Имаме слогън в Сърбия. Той гласи: Ние ви казваме как трябва, а вие го правите както искате!“

Leave a Comment