БАСФ предлага сигурна защита срещу най-важните болести при овощни и ягодоплодни

На ежегодната среща на БАСФ с лозари и овощари, която се проведе наскоро в Бургас, експертите на химическата компания предложиха готови схеми за растителната защита срещу икономически най-важните болести. Заедно с това земеделците бяха запознати с важна информация за изискванията на търговските вериги към остатъчни пестициди в готовата продукция. Европейската комисия все повече затяга контрола върху активни вещества, които могат да бъдат открити в плодовете и зеленчуците на пазара, съобщи Галин Ганчев, продуктов мениджър в БАСФ. Успоредно с новите условия на търговците, от БАСФ провеждат наблюдения за какъв период определен растителнозащитен продукт изчезва от състава на плодовете и зеленчуците. Отговорите бяха дадени на срещата в Бургас.

схема костилкови овощни

Схема за растителна защита при костилкови овощни видове

Кои са икономически най-важните болести срещу костилковите овощни видове – череша, слива, праскова, кайсия? На първо място ранно и късно кафяво гниене, и брашнеста мана при всички костилкови. И отделно от тях: при прасковата – къдравост, при череши, вишни и сливи – бяла ръжда. Отговорът на БАСФ срещу болестите са новите продукти Сигнум и Делан.

Продукти

Галин Ганчев

Галин Ганчев

„За най-важните болести при костилковите видове Сигнум е основен системен фунгицид. Той ограничава влиянието и на стресовите фактори“, поясни Галин Ганчев. Продуктът е от концепцията AgCelence на БАСФ и притежава допълнителния ефект да удължава срока на съхранение на продукцията. Има две активни вещества от групите стробилурин и SDHI.

Сигнум е регистриран в България при 30 култури – костилкови, ягодоплодни и множество зеленчуци. Употребява се в доза 75 грама на декар. Действа срещу ранно и късно кафяво гниене, бяла ръжда по череша и слива, и брашнеста мана. При зеленчуците се справя с брашнеста мана, алтернария и ботритис – по домати, пипер, фасул, зеле, моркови и др.

Делан е контактен фунгицид с активно вещество дитианон. Познат е на производителите, при костилкови видове се употребява в доза 50 грама/декар.

Схема

При появата на цветен бутон се третира с контактния продукт Делан срещу ранно кафяво гниене. Следващото пръскане трябва да се направи при отваряне на самите пъпки. В този къс период за по-сигурно БАСФ препоръчва използването на Сигнум, който действа срещу ранно кафяво гниене, но също така и срещу бяла ръжда. Във фаза пълен цъфтеж и в края на цъфтежа се прилага отново Сигнум. Когато започне да се формира завръзът, производителите на череши, вишни и сливи третират с Делан срещу бяла ръжда. Сигнум може да се използва още веднъж през вегетацията при опасност от късното кафяво гниене. „В момента в България това е най-силният продукт, който работи и срещу късното кафяво гниене“, подчерта Галин Ганчев.

Прочети още: Как сръбските овощари опазват плодовете от болести, за да ги експортират за Русия и Европа

Схема за растителна защита при семковите овощни видове

схема за растителна защита на БАСФ при семкови овощни

Срещу струпясване и брашнеста мана при ябълки и круши БАСФ препоръчва новите си продукти Серкадис и Делан Про плюс познатите Фабан и Полирам. За по-дълго съхранение на готовата продукция решението е Белис. Срещу неприятели – Масай.

Продукти

„Серкадис е изключително силен системен фунгицид от SDHI групата и ако не се комбинира с контактен или продукт от друга група, има риск заболяването да придобие резистентност след няколко години“, обърна внимание Галин Ганчев. Серкадис е течен и се използва в доза 25 мл/дка. Активното му вещество е Ксемиум. Уникално е с това, че преминава както през липофилните, така и през хидрофилните бариери на клетката и се движи във възходяща и низходяща посока.

Делан Про също е системен фунгицид и е с две активни вещества – дитианон и KHP. Благодарение на тях той е с най-висока класа на защита. Допълнителните ползи от прилагането му са, че освен срещу струпясване, влияе също и на алтернария, горчиви петна, кафяво гниене. Делан Про е течен, употребява се в доза 250 мл/дка. Без значение дали има дъжд или слънце, той е стабилен. Труден е за измиване, труден е за изпарение.

Белис – складовият широкоспектърен фунгицид за по-дълго съхраняване на готовата продукция, е комбинация от SDHI и стробилурин. „Възможно най-силната комбинация“, определи експертът на БАСФ. Продуктът е с най-кратък карантинен срок. Той се третира 7 дни преди беритбата в доза 80 мл/дка.

Схема

Тази пролет е доста нетрадиционна, според Галин Ганчев. И все пак, най-критичните фази за струпясване отново ще бъдат от зелен бутон до големина на орех. Препоръката на БАСФ е в тези фази да се третира със силни системни продукти: Полирам + Серкадис, Фабан, или Делан Про.

При силен инфекционен фон  и риск от зараза може да се използва и комбинация от новите продуктите Делан Про плюс Серкадис.

Примерна схема:

В цъфтеж може да се използва Делан Про. При формиране на завръз – Фабан. При нарастване на плода – Серкадис + Полирам. При вторична зараза от струпясване може да се пръска с Белис плюс Делан.  Седмица преди прибиране на продукцията се третира с Белис за по-дългото й запазване по време на съхранение.

Остатъчни вещества в плодовете. Има ли проблем?

„Все повече ЕК затяга правилата за остатъчни количества пестициди в крайния продукт. Като най-голямата химическа компания ние мислим и в тази насока. Изведохме опити със Серкадис, прилаган в различни фази на ябълката. В Европа и големите, и малките търговци следят за остатъчни пестициди. В България в момента единствено големите търговски вериги изискват от доставчиците на плодове и зеленчуци остатъчните вещества в продукцията да са допустими норми на активно вещество за килограм продукция. Една от водещите вериги в страната има дори още по-завишени изисквания. Там задължават остатъчното количество пестициди да не надвишават 33 % от максимално допустимите норми“, разкри Галин Ганчев.

„За да постигнете толкова ниско съдържание на активно вещество в крайния продукт, трябва да третирате фунгицидите до определена фаза“, продължи специалистът. „Изведените опити в Германия показват, че при третиране със Серкадис от фаза червен бутон до фаза образуване на плода, или на 90-ия ден след последното третиране не се намират никакви остатъчни количества.Тоест, използвайки Серкадис в правилната фаза, вие няма да имате проблеми с търговските вериги при приемане на стоката“, посочи Ганчев.

 

 

Leave a Comment