Пчелният мед влиза, а млякото с добавена захар излиза от училищните схеми

Наредбата за прилагане на „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ се променя, за да бъде гарантиран и приоритетът на родните производители

базар на мед в Пловдив, септември 2015 г.Пчелен мед, който отговаря на стандартите, ще бъде доставян в детски градини и училища по схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“. Млякото за пиене ще е приоритетен продукт, а млякото с добавена захар ще бъде изключено от доставките. Извън списъка на храните, които ще се предоставят на учебните заведения, остават грейпфрутите и кивито. Към тях има слаб интерес и трудности при консумирането им. Това са част от промените, които земеделското министерство предлага в новите текстове на наредбата за прилагане на училищните схеми.

Проектонаредбата въвежда правила, според които учебното заведение е длъжно да разгледа всички постъпили предложения от заявители, а не само предложенията от заявители, които то е поканило. По този начин ще се даде възможност за участие в схемата и на тези производители, които не са получили предложение от страна на учебното заведение, като в същото време възможността то да остане без заявител се свежда до минимум. В случаите, в които са получени легитимни предложения от страна на повече от един производител, се въвеждат критерии за избор от учебното заведение.

Млякото за пиене ще бъде приоритетно доставян продукт, което не изключва по схемата да се предлагат в детските и учебни заведения сирене, извара, кисело мляко и други ферментирали или подкиселени млечни продукти без добавяне на ароматизатори, плодове, ядки или какао.

С цел постигане на целите на схемата за предоставяне на мляко и млечни продукти е уместно като допустими продукти в наредбата да отпаднат млеката с добавена захар, оцветители и ароматизатори, се посочва в мотивите за приемане на постановлението, което променя наредбата.

След извършена проверка на прилагането на схемата, Изпълнителна агенция „Сертификационен одит на средствата от Европейските земеделски фондове“ (ИА СОСЕЗФ) е установила, че изпълнителите по схемата подават искания за възстановяване на разходите за доставка на продукти като във всички случаи се прилагат пределните цени, определени в стратегията. В някои случаи те в пъти превишават разходите за закупуване на продуктите. По тази причина в проектонаредбата е предвидено изплащането на финансова помощ за доставка на продукти да се осъществява на база фиксирани цени, вместо на пределни такива.

Досегашната наредба задължава заявителите по схемата да доставят в учебните заведения плодове и зеленчуци, с изключение на цитрусовите плодове и бананите, чрез местни покупки или от местни пазари.  Целта на тази норма е била да се стимулира производството на плодове и зеленчуци в страната, като се осигурява допълнителна възможност за пазарна реализация. Практиката по прилагане на схемата показа, че това изискване не осигурява раздаването по схемата на плодове и зеленчуци, произведени в страната. На местните пазари се предлагат и чрез местни покупки се доставят вносни плодове и зеленчуци. Отпадането изискването за „местни покупки“ и „местни пазари“ ще опрости прилагането и контрола на схемата.

Практиката по прилагане на схемите показа, че изискванията за получаване на плащане от заявителите могат да бъдат доказани по по–опростен начин и някои от изискуемите по наредбата документи могат да отпаднат. Намаляването на счетоводните документи, които се изискват от заявителите за получаване на плащане, допринася за намаляване на административната тежест, както за бенефициентите, така и за държавната администрация.

 

1 Comment

  1. ГРАНД ООД каза:

    ДА ПОЛУЧАВАМ НОВИНИ ПРИ ПРОМЕНИ НА НАРЕДБАТА ПО ПРОГРАМИТЕ

Leave a Comment