Изпитана технология срещу болести по лозата. Кога, с какво и с колко да се третира

Могат ли лозарите, използвайки единствено с продуктите на БАСФ, да предпазят реколтата от унищожителни болести, каквито са обикновената и брашнестата мана (оидиум), екскориозата и сивото гниене? Експертите на най-голямата компания за производство на фунгициди са сигурни, че могат да предложат схема за пълна защита в най-критичните фази на лозята. Продуктите, времето за третиране и дозите бяха представени пред бранша на среща в Бургас, която се проведе миналата седмица.

лозя, БАСФ, растителна защита

Продукти, дози, фази за третиране

Серкадис

„Съвсем доскоро борбата с оидиума се извеждаше с продукти, които бяха на базата на триазолите. Стъпка по стъпка се научихме да се доверяваме на стробилурините и ги вкарахме в нашата схема за растителна защита. Днес правим следващата малка стъпка в лозарството и овощарството – да разчитаме на най-новата група активни вещества от групата SDHI.“ С тези думи търговският мениджър Мария Неделчева започна представянето на новия продукт на БАСФ Серкадис.

Мария Неделчева

Мария Неделчева

Уникалното в Серкадис е активното вещество ксемиум. То е с изключително бързо действие, с най-висока ефикасност, постигната с най-ниска доза. Попадайки върху листата, ксемиум се разпределя бързо както по повърхността, така и вътре в листа. Част от активното вещество влиза в растението и по проводящата система започва да се разнася, достигайки и от долната страна на листата. След изсъхване на разтвора, молекулите на активното вещество, което остава на повърхността на листа, се групират. Образуват кристални структури с две основни функции : първо, предпазват активното вещество от измиване; второ, при попадане на капка вода активното вещество се отделя на малки порции и така непрекъснато навлиза в растението, преодолявайки восъчните и липофилните бариери на клетките. Именно втората основна функция на ксемиум допринася за попадане на активното вещество и в новия прираст, който се появява след извършеното третиране. Ксемиум работи както предпазно, така и лечебно, посочи Мария Неделчева.

Серкадис

Серкадис се третира срещу брашнеста мана в предцъфтежната фаза „20-25 см летораст“ и във фаза около „грахово зърно“. От БАСФ са установили още, че продуктът действа и срещу черно гниене по лозата по данни от чужбина.

Делан Про

Делан Про е новото предложение на БАСФ за защита на лозята от обикновена мана и екскориоза. Продуктът, който БАСФ лансира миналата година, увеличава естествените защитни сили на растенията. Делан Про притежава едновременно и контактно, и системно действие. Контактното действие се дължи на добре познатия фунгицид Делан. А системното действие е в резултат на KHP. Тези две активни вещества в течна формулация атакуват обикновената мана по два начина. Делан полепва по повърхността на листата и образува предпазна бариера срещу  спорите на маната. КНР пък навлиза вътре в растението и проявява системно действие. То е едно от трите активни вещества в света, които се придвижват в младите леторасти както по възходящата, така и по низходящата проводяща система на растенията.

Наблюденията на БАСФ върху действието на Делан Про са показали, че продуктът не влияе негативно върху качеството на виното, тъй като не се намесва във ферментацията на гроздовата мъст, не променя цвета, вкуса и органолептичните качества на виното.

Делан Про се третира срещу обикновена мана веднъж във фаза 20-25 см дължина на летораста и втори път в началото на формиране на грозда. Използва се в доза 300 мл/дка. Ако се приложи във фаза „пеперуда“ (3-4 листа), продуктът защитава растенията от екскориоза.

Търговският мениджър на БАСФ разказа, че за себе си е извела преди години опити с Делан Про, сравнявайки действието му с това на два конкурентни продукта. Вече същите резултати са официално потвърдени от извършени според правилата други опити.  Експериментът се е провел при сорт Мерло с три третирания –  на 1 и 17 юни и на 14 юли. Отчитанията са направени съответно за първите две третирания на 12 юли, а за третото на 8 август. Нападението от обикновена мана след първите две пръскания е 0,3% за Делан Про и под 1,5 на сто за конкурентните фунгициди. След третото пръскане резултатът показва по-сериозни разлики между трите продукта. Ефектът от Делан Про е, че е допуснал 12% зараза с мана. Конкурентните фунгициди са се представили по-неубедително, тъй като след третото им пръскане степента на поразените растения е била между 17 и 18%. В същото време обаче е важно да се отбележи, че цените на продуктите на другите две компании са по-високи. Тези на Конкурент №1 са с 5 до 15% по-скъпи, а на Конкурент 2 с около 20%. „Оставаме на вас да прецените икономическия ефект“, предложи Мария Неделчева.

Комбинация Орвего и Вивандо

Ася Йорданова

Ася Йорданова

Сравнително нови, но вече припознати от лозарите като любими фунгициди, мястото на Орвего и Вивандо в технологията за растителна защита на БАСФ при лозя е преди цъфтеж и при нарастване на чепките преди затваряне, поясни Ася Йорданова, търговски представител за Централна Южна България.

Орвего е комбинация от две активни вещества с различен механизъм на действие. Едното е системно, второто е от най-нов клас химия- инишиум. „Преди години, когато представяхме Орвего и уникалното активно вещество инишиум, показахме филм от лаборатория. На него се видя, че инишиум унищожи спорите на обикновената мана само за 7 секунди“, припомни Ася Йорданова. Действието на това активно вещество е сигурно и поради факта, че то се прилепва плътно към листа. Затова дъжд, паднал един час след третиране, не го отмива и не намалява ефекта му.

Дозата, в която се употребява Орвего, е 80 мл/дка.

Вивандо е уникален защитник от брашнеста мана. При третиране с него част от активното вещество (метрафенон) на продукта се транспонира в растението чрез сокодвижението. Друга част се разпределя чрез дифузия на газова фаза. Действието на Вивандо е по-дълго – 14 дни, дозата при лозя е много ниска.

Вивандо има и лечебно действие като спира образуването на нови спори.

„Прилагайки Орвего и Вивандо в правилния момент, вие със сигурност ще се справите с обикновената и брашнестата мана“, каза и пожела Ася Йорданова.

Познати, но златни

Стефан Недев

Стефан Недев

Системният фунгицид Акробат Плюс на БАСФ е познат на всички със силното му предпазно, лечебно и антиспоролантно действие срещу обикновена мана по лозата. Акробат Р съдържа повече мед, но също така е и системен фунгицид. „Важно е да се отбележи, че не го препоръчваме в момент на цъфтеж“, акцентира Стефан Недев, търговски представител на дружеството.

Делан е фунгицид с контактно действие и повечето лозари го използват срещу екскориоза и срещу обикновена мана.

Полирам е по-предпочитан в крайните периоди от развитието на реколтата.

Кабрио Топ е със системно действие, осигурено от най-новия стробилурин на БАСФ. Действието му е тройно – срещу обикновена и брашнеста мана, и предпазно – срещу ботритис (сиво гниене).

Стефан Недев обърна внимание на лозарите, че Делан, Полирам и Кабрио Топ са в ограничени количества и тези, които желаят да ги ползват, трябва да ги заявят при дистрибутор по-рано.

Колис е с напълно системно действие. Съчетава първия стробилурин на БАСФ и боскалид (SDHI)– специалистът в борбата срещу ботритис.

Кумулус е водоразтворимата сяра на компанията. Лесна за ползване, съвместима с повечето фунгициди, изключително добра превенция срещу брашнеста мана.

Кантус е нишов продукт на БАСФ, който е насочен само и единствено срещу ботритис. Към него се прибягва тогава, когато ситуацията е извън контрол. „Не пожелавам на никой да прибягва до лечебното действие на Кантус, защото тогава неминуемо част от продукцията вече е „заминала“, обърна се към лозарите Стефан Недев.

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment