ФАО съобщи: 1,3 млрд. тона храна се бракува в света за година

Ако в бедните държави човек изхвърля 10 кг храна за година, то в богатите се губят по 100 кг

хранителни отпадъци, бракувана хранаФАО изчислява, че всяка година почти една трета от всички произведени храни в света се бракуват, което се равнява на 1,3 милиарда тона.

Нещо повече, това се случва във време, когато има нестабилност в цените на храните и влошаване на сигурността на прехраната на много хора. Хранителните отпадъци имат също така отрицателно въздействие върху околната среда, допринасят за изменението на климата и представляват огромна загуба на ресурси.

Това беше подчертано днес от Роберт ван Отердийк, експерт във ФАО по земеделие и вдъхновител на инициативата SAVE FOOD, който изнесе доклад по време на международна конференция във Вилнюс (Литва).

„Като цяло, наличието на хранителни отпадъци е резултат от поведението на търговците на дребно и потребителите. За първите често е по-изгодно да изхвърлят, отколкото да рециклират и повторно да използват преработените храни. За потребителите също е по-удобно да унищожат излишната храна“ – каза ван Отердийк по време на конференцията „Хранителни отпадъци на домакинствата и начини за намаляването им.“

Загубите на храна и хранителни отпадъци е глобален проблем и ФАО, като специализирана агенция на ООН със световна география на дейността си, е в основата на усилията за справяне с този проблем.

Според изследване от ФАО количество хранителни отпадъци на ниво домакинство в най-бедните региони на света е незначително – около 10 кг на човек годишно, докато в страните с високи доходи, то е по над 100 кг храна продукти на човек годишно.

„В повечето случаи потребителите могат да си позволят разточителство отношение към храната“ – каза ван Отердийк.

Загубите могат да бъдат намалени само ако са направени промени на всички етапи от веригата за доставки. Частният сектор може значително да намали загубите на храни при съчетаване на корпоративната отговорност и иновациите, каза ван Отердийк. Според експерти на ФАО в публичния сектор трябва да се създаде благоприятна среда чрез въвеждане на стимули, данъчните облекчения и усъвършенстване на законодателството, така че да се повиши информираността и обучението на потребителите.

Основният акцент в международната конференция е как да се промени поведението на потребителите, за да се намали изхвърлянето на храна. В речта си ван Отердийк направи сравнение между Европейския съюз и Африка – два икономически региони, активно търгуващи със селскостопански продукти. Експертът даде пример как при намаляване на загубите на храна и хранителни отпадъци в земеделието, преработващата промишленост и търговията на дребно в Европейския съюз, това може да се отрази потребителите и производителите на храни в Африка.

Според него, намаляването на хранителните отпадъци на всички етапи в ЕС ще доведе до спад на цените на храните. Това ще се отрази на търговията със страните от Африка, където потребителите ще се възползват от поевтинелия от ЕС внос, и производителите ще бъдат изправени пред спад в търсенето и ожесточената конкуренция.

 

Leave a Comment