Костадин Костадинов, НАЗ: Не сме съгласни земеделците да финансират градозащитата на цялата страна

Ще искаме диференцирани такси според доходите, които носят от единица площ различните земеделски култури, съобщи председателят на асоциацията за зърнопроизводителите

Костадин Костадинов, председател на НАЗНационалната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) в близко време ще обсъди публикуваната за обществено обсъждане концепция за защита от градушки и ще излезе със свое становище. Още отсега обаче председателят на асоциацията Костадин Костадинов смята, че не е справедливо единствено земеделските производители да финансират чрез такси дейността на бъдещото държавно предприятие, в което ще се преобразува агенцията „Борба с градушките“. Костадинов направи този коментар по повод становището на Асоциацията на българските застрахователи, които категорично се обявиха против концепцията за градозащита на земеделското министерство. Концепцията бе публикувана за едномесечно обсъждане на 16 март.

Председателят припомни, че в предишния си вариант новата визия за борба с градушките предвиждаше застрахователите да получават 8 млн. лв., без да участват в издръжката на дейността. А в същото време новата противоградова защита, която трябва да обхване почти цялата територия на страната чрез наземен и самолетен способ, ще намали разходите на застрахователите по изплащане на щети.

„Застрахователите посочват, че малка част от земеделските производители застраховат продукцията си. Но нека най-напред си отговорят на въпроса защо е така. Мога да кажа, че ние не харесваме начина и условията, при които дружествата плащат за щети. Ако застрахователните компании са коректни, защо ни е да разчитаме единствено на късмета си да не ни удари градушка“, попита Костадин Костадинов.

Председателят смята, че и общините трябва да участват във финансирането на държавното предприятие, тъй като то ще защитава и населените места. В конценцията на МЗХГ общините не са включени като донори на предпритието.

„Концепцията провокира много въпроси без отговор. Например, ние не знаем какви ще са таксите на земеделските производители. Говори се, че ще са около 0,50 лева на декар. Преди две години НАЗ направи проучване колко плащат за защита от градушки земеделците в област Розенхайм, Германия. Установихме, че техните такси са в рамките на 10-12 евроцента за декар“, информира председателят.

Друг въпрос, който зърнопроизводителите ще повдигнат след формирането на работна група за обсъждане на концепцията е да има диференциране на таксите. „Трябва да се види какво печели от един декар оранжерийният производител, овощарят, зеленчукопроизводителят, зърнопроизводителят и т.н. и размерът на таксите да се определи спрямо различната доходност от единица площ. Така е справедливо“, коментира Костадинов.

Освен това от Регионалния съюз на зърнопроизводителите в Русе не са съгласни земеделската територия в техния регион да е защитава от два малки самолета, които ще летат на ниска височина и няма да са ефективни. „Зърнопроизводителите от Русе изпратиха своето становище, в което казват, че самолетният способ е неподходящ за техния регион“, посочи председателят на НАЗ. „Северна и Североизточна България никога не са били защитавани от градушки. Борбата свършва при Плевен, където има радар“, припомни той.

НАЗ подкрепя концепцията като цяло, защото земеделските производители се нуждат от по-сигурна защита от градушки. С промените климата темата става все по-актуална, тъй като природните катаклизми са все по-чести, счита Костадинов. Секторът обаче се нуждае от по-подробна информация как от земеделското министерство са направили разчетите си за размера на таксите. В какво съотношение ще са приходите към държавното предприятие от земеделци и застрахователи . Земеделците питат също защо общините са изключени от финансирането му.

Прочети още: Кове се закон за природните бедствия: Борба с градушките се преобразува, фермерите плащат вноски

 

Leave a Comment