Опити за измама: Искат от лозари пари, за да ги впишат в регистъра на ИАЛВ

лозя, жена бере грозде във Вила ЮстинаВ Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) са постъпили сигнали от производители на грозде и вино за опити за измама. Лица, които се представят като служители на дружества, искат от производителите пари, за да бъдат регистрирани и пререгистрирани в официалния регистър.

От ИАЛВ съобщават, че вписването в регистъра е напълно безплатно. „За целите на контрола Изпълнителната агенция по лозата и виното поддържа лозарски регистър, в който се вписват гроздопроизводителите, лозарските стопанства, винопроизводителите и оцетопроизводителите с техните производствени обекти. Досиетата на гроздопроизводителите и производствените досиета на вино- и оцетопроизводителите са част от лозарския регистър. Към настоящия момент вписването в регистъра се извършва по реда на действащия Закон за виното и спиртните напитки и е абсолютно безплатно“, се посочва в съобщението на ИАЛВ.

От агенцията предупреждават, че вписването в регистъра се извършва лично от производителите или чрез упълномощено от тях лице в териториалното звено на ИАЛВ. Когато документите са изрядни, съответният производител получава удостоверение и уникален идентификационен номер. Вписването е еднократно.

При актуализиране на данните в досието на съответния лозар, вино- и оцетопроизводител също не се заплаща такса, уточняват от ИАЛВ.

Leave a Comment