Сеитбата на царевица и слънчоглед ще е некачествена, нахутът закъснява

Житните и рапицата са почти без болести, но с плевели

Ангел ВукодиновСеитбата на пролетните култури ще е некачествена, смята зърнопроизводителят от Съединение Ангел Вукодинов. Мероприятието по засяване на слънчоглед и царевица закъснява и най-вероятно ще продължи и през месец май. За Южна България това е необичайно. „Погледнах си тефтера миналата година и видях, че към 4 април нашето стопанство вече е било приключило със сеитбата“, даде пример Вукодинов.

Последствията от закъснението са, че зърнопроизводителите вероятно няма да могат да видят потенциала на пролетните култури, предположи земеделецът. „Не е тайна, че разчитаме на икономически ефект предимно от пролетните култури и рапицата. Приходите от житните от доста време са почти на ръба. Добивите са станаха по-добри, но печалбата е стабилно около нулата, тъй като себестойността е доста висока, а световните пазари задържаха цената.“

„За съжаление в последната година и при слънчогледа имаме необичайно ниски цени – под 600 лв./тон при положение, че са стигали 900 и 1000 лева. При закъснялата сеитба и ако се запазят негативните тенденции при пазара на слънчоглед, няма да имаме добра ефективност от пролетните култури“, показа лошият сченарий Ангел Вукодинов.

Зърнопроизводителят припомни, че от няколко години насам протеиновите култури са хитови най-вече заради специалния бюджет от 15 милиона евро, които се раздават като субсидия при отглеждането им. Отначало размерът на помощта е бил не повече от 30 лева на декар. Но по последни данни протеинови се отглеждат върху над 2,5 млн. дка. Затова и ефектът от субсидията ще отслабне до 11 лева на декар.

„Много хора се заеха с нахут – една интересна култура, която обаче е доста капризна по отношение на времето. Фатален е периодът на цъфтежа. Когато той е в много сухо време, не се очаква добра реколта“, коментира още производителят. „Освен това нахутът се напада много болести и особено от чернилка, която влошава търговския вид на семето. Арабските държави отказват такъв нахут. Другият проблем е, че тази година сеитбата, която обичайно трябва да е през февруари, закъсня – в момента все още продължава да се сее. ака че нищо чудно времето да изиграе доста лоша шега. Предполагам, че заявките от засяване на 1,8 млн. дка ще паднат с поне половин милион“, прогнозира Вукодинов.

Според земеделеца, есенните култури са с необичайно добро развитие. Най-вече рапицата, а донякъде и пшеницата. „Рапицата е една много капризна госпожица, която винаги намира начин да си показва характера и рядко дава всичко от себе си“, направи интересно сравнение производителят.

По отношение на болестите при рапица, пшеница и ечемик картината е сравнително добра. Малко е усложнена борбата с плевелите, тъй като когато климатичните условия са добри за добри за културните растения, те са добри и за плевелните.

Leave a Comment