Показваме на европейските министри на земеделието прелестите на „Вила Юстина“ и биопроизводството на „Гимел“

Румен ПорожановВ началото на юни, когато ще има неформална среща в София на министрите на земеделието в ЕС, министър Румен Порожанов ще покани гостите да разгледат две представителни родни стопанства.

„Минах да видя трасето“, разказа вчера пред фермери и журналисти в Съединение министърът.

Порожанов разкри, че първата спирка на европейските министри ще е при оранжериите на фирма „Гимел“ и по-точно – на тези, които са разположени в село Звъничево, област Пазарджик. Фирмата е най-големият оранжериен производител в България, а производството й е изцяло биологично.

Козите Боер в Агро Юстина

Козите Боер в Агро Юстина

След това групата ще продължи към пловдивското село Устина. В самото село е бутиковата винарна „Вила Юстина“, в която има просторна и стилно обзаведена зала за дегустации. На около километър от нея е лозовото стопанство на винарната, с прави редове, които се издигат нагоре към хълм. На връха му е кацнала бяла кула, срещу която сякаш приижда зелената вълна на Родопите. Близо до лозята е и единствената в страната ферма с над 200 козички от южноафриканската месодайна порода Боер. 

„Във „Вила Юстина“ се оказа, че са направили една уникална ферма за южноафрикански кози. Такова красиво нещо!“, възкликна министърът. Той поясни, че в тура ще участват и група журналисти от европейски популярни медии.

Leave a Comment