Саудитска Арабия ни кани на аграрно изложение, ще строи фуражен завод у нас

Саудитска Арабия, камилаСаудитска Арабия ни кани за пръв път на изложение на хранително-вкусовата промишленост. За България е определен павилион с много добро разположение. Земеделският министър Румен Порожанов съобщи, че наскоро е събрал водещи асоциации в животновъдството, млекопреработката и пчеларството, за да съобщи за поканата от страна на кралството. „Имаме благоразположението на властите от тази държава, саудитският министър беше тук. Дали са ни добра опция за павилион. Попитах асоциациите: Ще участваме или няма да участваме? Ако участвате, министерството ще покрие разходите по павилиона. Но вие трябва да направите така, че той да се забележи. Трябва да го има качествения продукт“, разказа за разговора си с браншовите организации земеделският министър. По негова преценка, саудитският пазар е скъп и претенциозен, а българските фирми, които решат да участват, трябва да се представят интелигентно.

Министърът съобщи още, че от нашето аграрно министерство са направили добро инвестиционно предложение към Саудитстка Арабия за изграждане на фуражен завод в област Шумен. По проект предприятието ще е с капацитет на годишно производство в размер на 500 хиляди тона фуражи.

В нефтеното кралство имат голям проблем с цената на водата за напояване, поясни министърът. Държавата е решила да преустанови разходването на вода и да премине към внос на фуражи за животновъдството. Ако се направи модерен завод у нас, той може да захранва с фуражи не само Саудитска Арабия, но и близкия регион.

„Най-нормалната форма е да има съвместно предприятие, което да бъде и с българско държавно участие. Аз не смятам, че това е някакъв проблем. Ние винаги можем да направим дружество с определен капитал, който да не е капиталът на стойността на инвестициятга. Защото стойността на инвестицията ще бъда доста голяма. А начина, по който ще се финансира, е въпрос на сметки, защото всяка инвестиция трябва да има ясен план на възвръщаемост, независимо, че Саудитска Арабия е една от най-богатите държави“, коментира Румен Порожанов.

 

 

 

 

Leave a Comment