Данъчни излизат на протест заради мащабно съкращение

НАП-ПловдивДанъчни служители излизат на протест тази вечер заради неочаквано и мащабно съкращение на близо 300 щата в отделите „Оперативни проверки“ в териториалните структури на Националната агенция за приходите (НАП). Договорите на всички служители от това звено, близо 300, ще бъдат прекратени от 1 май 2018 г. Протестът започва в 17 часа.

Пред бТВ говорителят приходната агенция Росен Бъчваров посочи като причина за съкращението сериозния корупционен риск. Преди по-малко от месец ГДБОП и Специализираната прокуратура проведоха акция срещу организирана престъпна група в дирекцията на НАП в София. Бяха арестувани 20 души, а 11 се получиха обвинения. Според Бъчваров има възможност за подобрение и на друго звено – „Фискален контрол”.

От НАП уверяват, че ежедневният контрол по спазването на данъчното и осигурително законодателство ще бъде обезпечен и няма да има проблем с ежедневните проверки.

Ръководството на НАП планира цялостен анализ и преглед на дейността на основните си функции – „Обслужване“, „Събиране“ и „Контрол“.

Синдикатите в НАП посочват, че в отделите има служители с изрядна трудова биография, които не е справедливо да бъдат освобождавани заради недоказаните все още в съда провинения на колегите си от НАП – София.

 

Leave a Comment