Млекопроизводителите работят на загуба и затова фалитите продължават

Причината е в намалената обвързана подкрепа за неселектирани животни и спадът в цената на млякото, според Танчо Колев

Танчо КолевБроени дни преди годишното дефиле на породистите животни, което ще се проведе в края на април в Сливен, фермерите нямат усещане за празничност и за положително развитие на сектора. „И тази зима млекопроизводителите приключват на загуба и това личи от фалитите, които продължават да се случват сред колегите“, съобщи пред Синор.БГ Танчо Колев, председател на Националния съюз на млекопроизводителите.

Проблемът е, че с бизнеса се разделят средно големи ферми, които би трябвало да са гръбнакът на животновъдството. Но поради намалените субсидии за неселектираните животни и спада в изкупните цени на млякото от пролетта на тази година процесът на трайно закриване на фермите се задълбочава, обясни Колев. Само преди дни са се отказали от бизнеса фермер със сто крави от казанлъшкото село Голямо Дряново и негов колега от чирпанското село Държава с 80 млечни животни.

Танчо Колев разкритикува остро и новите промени в наредбата за договорните отношения в сектора на млякото и условията и реда за признаване на организации на производители, техните асоциации и междубраншови организации в сектора на млякото и млечните продукти, които по никакъв начин няма да решат проблемите във взаимоотношенията между изкупвачи и млекопроизводители.

„Системата в България е сбъркана тотално и по нищо не прилича на европейската, където мандрите принадлежат на самите животновъди и затова са определящи при формирането на цените“, посочи Колев. Вместо това у нас между фермера и мандрата стоят маса прекупвачи, които надуват цените и затова животновъдите нямат думата по отношение на собствения си продукт. И вместо да реши този проблем, администрацията само преписва европейските наредби, а те нямат нищо общо с родната действителност, посочи още Колев.

Други млекопроизводители пък са изключително недоволни от схемите за източване на средства в животновъдството, които постигнаха с плащанията за ливади и пасища в планинските региони. Фермер, пожелал анонимност, припомни случая с конете в Осогово, където за 50 коня мнимият коневъд е получил под наем огромна площ с 1 800 декара общински ливади и пасища, нещо, което никой друг реален животновъд с голямо стадо не би могъл да получи.

Но и до този момент не е ясно кой чиновник от земеделските дирекции по места е одобрил тези договори и ще има ли санкции и за други подобни случаи в страната, защото парите от Европа продължават да изтичат към хора, които не постигат нищо за икономическия просперитет в изостаналите региони.

Хората от бранша не смятат, че и с поредните промени в наредбата за организациите в сектор мляко, колегите им ще започнат да се обединяват. „Никоя организация не би могла да осигури годишен оборот от 50 хиляди лева, затова едва ли тази наредба ще проработи“, коментира и Пенка Ботева от съюза на животновъдите.

Leave a Comment