Директива в защита на фермите от нелоялни търговски практики обсъдиха министрите на ЕС

Румен Порожанов, ЕСМинистрите на земеделието на ЕС обсъдиха предложението на ЕК за директива относно нелоялните търговски практики по веригата на предлагането на храни по време на редовното заседание на Съвета по земеделие и рибарство в Люксембург под българското председателство. Те приветстваха предложенията за осигуряване на по-справедливо третиране на малките и средни ферми и земеделски предприятия.

„Крайно време е да възстановим баланса в хранителната верига. Искаме да се уверим, че малките земеделски стопани и търговци на дребно функционират в справедлива и здрава търговска среда и че не се толерира злоупотреба или нелоялни практики. Приветстваме предложението на Комисията и сме готови да работим конструктивно с Европейския парламент, за да може директивата да бъде приета възможно най-скоро“, заяви министър Румен Порожанов. Той допълни, че намирането на решение на този въпрос е от ключово значение както за българското председателство, така и за много от държавите-членки на ЕС. Работата по директивата ще продължи подробно на техническо ниво.

На заседанието  българското председателство организира  и дискусия по темата за разхищението на храна. Близо 1/3 от храните, произведени за човешка консумация  (около 1,3 милиарда тона годишно) се губят или разхищават в световен мащаб. Това е постоянен проблем, който се нуждае от незабавни действия. Министрите направиха преглед на постигнатото по изпълнение на заключенията на Съвета от 2016 г. по въпроса и очертаха следващите стъпки, които трябва да бъдат предприети.

„Не е приемливо една трета от цялата храна, която произвеждаме, да бъде изгубена или пропиляна, преди да достигне нашите маси. Особено в свят, в който има все повече хора, които трябва да се хранят. Днес Съветът препотвърди ангажимента си за справяне с този проблем в съответствие със заключенията си от юни 2016 г.“, каза министър Порожанов.

Министрите на ЕС проведоха и първи обмен на мнения относно многогодишния план за рибните запаси в западните води. Предложението, което е предназначено да възстанови дънните запаси и да ги поддържа на устойчиви равнища, засяга флотовете на Белгия, Германия, Франция, Ирландия, Испания, Португалия и Обединеното кралство в Атлантическия океан.

След срещата министър Порожанов даде пресконференция, в която участва и европейският комисар Витенис  Андриукайтис, отговарящ за здравеопазването и безопасността на храните.

Leave a Comment