Порожанов: Закон за браншовите организации и камари няма да има скоро

Румен ПорожановЗакон за браншовите организации и камари няма да се появи в близко бъдеще. „Подобен закон няма да се отнася само за нас, а и за другите работодателски организации. А те бягат и правят всичко възможно да няма браншови камери, тъй като те ще изпълняват техните функции. При това – с доста делегирани права“, обясни на среща със земеделците в Пловдивско аграрният министър Румен Порожанов.

Според министъра има вариант в някой от законите, касаещи аграрния сектор, да се създаде раздел, в който да се посочат ясни правила за преакредитиране на съществуващите около стотина асоциации. Пак там могат да се делегират функции, включително и административни, на нововписаните организации.  „Честно да ви кажа, това не ми е тема по време на председателството“, призна министърът. Румен Порожанов все пак обеща в момента, в който министерството има визия за критерии за представителност да представи предложението на земеделската общност.

„Асоциациите, които ще бъдат акредитирани, трябва да изпълняват контролни функции сред членовете си“, подчерта министърът. „Те също трябва да си гледат хората и да нямат търпимост към някой нарушител. Секторът вече е на светло и няма как да е иначе с финансирането, което върви.“

Министърът сподели впечатленията си от земеделските организации в Европа. Когато се е открило животновъдното изложение „SIA“ в Париж, президентът Еманюел Макрон е останал целия ден в палатите на панаира. Само преговорите му със синдикатите са продължили два-три часа. „Няма как да е иначе, защото във Франция земеделието е най-силният отрасъл. Франция е най-голямата аграрна страна в ЕС“, посочи Порожанов.

„Преди всеки съвет имам задължителна среща с Копа и Коджека“, продължи министърът. Ние не сме членове на най-голямата земеделска организация в ЕС, но сме нещо като асоциирани членове. „Копа и Коджека са абсолютно силни организации, мнението им тежи в Брюксел. Имат много ясна позиция по всеки един въпрос. Хубавото е, че те са с висок капацитет. Двете организации се ръкодовят от земеделски производители, които са абсолютно кооперативни и точни“, са наблюденията на министъра. Порожанов добави, че все пак и българският модел за взаимодействие между земеделците и управляващите не е лош и засега работи.

 

 

 

Leave a Comment