Румен Порожанов обеща да бъде увеличена помощта за ориза

Георги Видолов

Георги Видолов

Субсидиите за културата в другите европейски държави е от 70 до 108 евро/дка, а в България е 14 евро, оплака се браншът

Земеделският министър Румен Порожанов обеща да бъде поправена диспропорцията в разходната норма на горивата за декар. Председателят на  Българска оризова асоциация Георги Видолов информира, че за машинните дейности при отглеждане на ориза е определен разход, който е подобен като на останалите зърнени култури. Реално обаче, той е значително по-висок. Оризопроизводителите харчат по 14-15 литра нафта за декар, а получават държавна помощ под формата на отстъпка от акциза за газьол за 7 литра/дка.

„Дайте да поправим ставките“ – реагира министърът. „Ние имаме приравняване, но ако диспропорцията е двойна, явно ще трябва да се промени.“

Друг оризопроизводител посочи, че плаща 40 хил. лв. годишно за природен газ, който използва за сушене на арпата. Но за метана няма никаква акцизна отстъпка, въпреки че е екологично чисто гориво.

Браншът се възползва от посещението на Румен Порожанов в Съединение миналата седмица, за да поиска и дефинирането на ориза като чувствителна култура.

„Искаме оризът да бъде изваден от списъка на културите с общо предназначение и да бъде разглеждан като чувствителна култура. Той е точно такъв, защото разходите за отглеждането му са 3-4 пъти по-високи от разходите за другите зърнени култури – слънчоглед, царевица, пшеница“, посочи пред медиите Георги Видолов – най-големият производител на ориз, който също така е и преработвател. Румен Порожанов обясни по-късно, че субсидирането на ориза може да бъде променено едва през следващия програмен период.

„Ако оризът е чувствителна култура, ние ще ползваме по-облекчени режими при субсидирането. ще можем да го отглеждаме като монокултура“, изброи пред журналисти проблемите на бранша Видолов. „Няма да сме задължени да отглеждаме в едно стопанство няколко различни видове култури, както се налага сега. Имаме претенции и за цената на водата, както и за начина на отчитане на водата.“

„Цената на водата за отглеждане на ориз в момента е 60 лева на декар, което е много голям процент от себестойността на продукцията. Този значителен разход представлява около 20% от целия разход за производството“, допълни Видолов.

Като съществен проблем оризопроизводителите посочиха препаратите за растителна защита. За ориза се ползват по-специфични продукти, а регистрираните у нас са твърде малко на брой и при това се прилагат от доста години, заради което има създадена резистентност към тях.

Тодор Илиев, оризопроизводител от Съединение, обясни, че субсидиите за отглеждане на културата в другите страни на ЕС са от порядъка на 70 до 108 евро. У нас те са 13-14 евро на декар, тоест колкото е масовото плащане на площ. “ Ние сме в неравностойно положение спрямо себестойността на продукцията. Нашата струва по-скъпо, а пазарите, на които продаваме, са едни и същи, посочиха производителите.

Министър Порожанов реплекира, че при старите държави членове на ЕС субсидирането е на ферма и затова се получава голямата разлика в помощта.

 

 

Leave a Comment