НАП: Все повече данъкоплатци плащат без такси през ПОС терминал и портала за е-услуги

НАП в ПловдивНад 1 200 транзакции на обща стойност 220 хил. лв. са превели клиентите на ТД на  НАП Пловдив към бюджета без да плащат банкови такси за услугата, показва статистиката на приходната агенция. Плащанията без такси са възможни чрез сайта и в офисите на НАП с най-популярните банкови карти у нас – Mastercard, Maestro, Visa, както и Bcard на БОРИКА.

От Агенцията напомнят, че от февруари тази година притежателите на банкови карти могат да превеждат без такси както дължимите данъци и осигурителни вноски, така и задължения към други институции, събирани от НАП. Това става по два начина. Първият, най-лесен, е чрез услугата на НАП, достъпна чрез портала за електронни услуги на НАП, която функционира 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата.

Без такси клиентите на НАП могат да преведат задълженията си и чрез инсталираните 15 физически ПОС терминала в салоните за обслужване на ТД на НАП Пловдив.

Предимството на картовите преводи, освен че са безплатни е, че чрез т. нар. „виртуален ПОС терминал“ и физическите ПОС терминали на НАП, плащането се отразява веднага в данъчно-осигурителната сметка на клиента. Това означава, че задълженията се погасяват на момента, а не за 24 часа или повече, както е при традиционните банкови преводи. От НАП обръщат внимание обаче, че  когато се плащат задължения към други институции (например глоби от КАТ) или задължения,  които са в процес на принудително изпълнение, погасяването им се отразява след допълнителна обработка и разпределение.

 

 

Leave a Comment