Преди 90 години Чирпанското земетресение разрушава една трета от Пловдив

Църквата "Св. Спас" в с. Войводиново до Пловдив след земетресението на 18 април

Църквата „Св. Спас“ в с. Войводиново до Пловдив след земетресението на 18 април   Снимка на Уикипедия

На 18 април 1928 г. Чирпанското земетресение залюлява толкова силно Пловдив, че една трета от града се превръща в руини. Отчетен е магнитут 7 по Рихтер, а епицентърът е под село Поповица. Часът е 21:20.

Импулсите от земните недра започват още от предиобеда на 14 април, когато е Велика събота. Тогава епицентърът е близо до Чирпан и още след първия трус (6.8 по Рихтер) градът е сринат до основи. По същото време падат къщите и в тогавашния Борисовград, днес Първомай.

В продължение на 11 дни земята под Тракийското поле не спира да се движи, но най-мощен и разрушителен е трусът на 18 април.

За повече от две седмици хората излизат от къщите си и заживяват под набързо направени подслони. Общо 240 села са пострадали от Чирпанското земетресение, над 100 души за загинали, 500 са ранени. Щетите се оценяват на 3,3 милиарда лева.

Заради земетресението депутатите гласуват създаването на Дирекция за подпомагане и възстановяване земетръсната област 1928 година. Дирекцията е ангажирана с научното обследване на земетресенията, с финансиране строителството на падналите обществени сгради и подпомагане на пострадалото население. Държавата отпуска 100 милиона лева за възстановяване на щетите. Веднага след силните трусове започва събиране на помощи за пострадалите в национален и международен мащаб. Създаден е Всенароден комитет, който има за задача да събира помощи от България и чужбина. България получава и съдействие от Обществото на народите и от Междусъюзническата контролна комисия, от които в България пристигат общо около 880 млн. лева. Помощи изпращат и много от съседните държави. 

Leave a Comment