Нови 20 овцеферми с по над хиляда овце ще се построят по мярка 4.1

ферма ВердеНови над 20 овцеферми, всяка от които с по над хиляда овце, ще бъдат построени по мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“, съобщи наскоро в Съеднинение земеделският министър Румен Порожанов. Стопанствата ще са модерно оборудвани. Той споделил този факт на среща с животновъдния и преработвателния бранш, а реакцията на собствениците на мандри била песимистична. „Добре, ние ще купим тяхното мляко, но трябва да го продадем“, казали преработвателите, подчертавайки, че българският пазар е свит.

„Сега ще разгледаме някакви мерки, които ще предложим на Съвета по животновъдство. Трябва да работим дългосрочно в акцента на реализацията на млечните продукти“, поясни Порожанов.

Министърът добави, че животновъдите се оплакват от лекия спад в цената на суровото мляко. Неговото впечатление е, че собствениците на по-големите стопанства не реагират, тъй като са инвестирали в предприятията си, така че да снижат себестойността на продукцията и да не бъдат засегнати в значителна степен от пазарните движения.

 

Leave a Comment