Лекари, заболекари и аптекари с минимални шансове за класиране по неземеделската мярка 6.4

Частните охранителни фирми биха събрали повече точки от тях заради изискването за персонал от поне трима души

зъболекарИзискването за трима души персонал на трудов договор, за които ще се дава бонус точки, ще откаже лекари, зъболекари и аптекари от кандидатстване по селската програма, където в подмярка 6.4. „Инвестиционна подкрепа за неземеделски дейности” те имат право на субсидии за разкриване на практика. Това коментират пред Синор.БГ представители от трите съсловия по повод нормативните изисквания, заложени при кандидатстването по тази подмярка.

Според новите правила за оценка на проектите ще се дават бонус точки за поне трима наети на трудов договор при откриване на фирми за услуги и занаятчийски дейности в малките населени места, като се очаква по този начин да бъдат привлечени млади хора в обезлюдяващите региони. Проблемът е, че жителите в малките села не превишават 500-1000 души, така че приходите от дейността на зъболекари и аптекари ще са минимални. И нито един от тях не би си позволил да назначи дори един служител на трудов договор.

Практиката в България показва, че дори в големите градове частно практикуващите лекари и зъболекари рядко имат медицинска сестра по простата причина, че практиката им не е голяма и няма как да ги назначат.

Единственият бизнес, който би могъл да бъде подпомогнат, при така заложените изисквания, се оказва частната охранителна дейност, тъй като в тези фирми лесно могат да бъдат назначени на трудов договор дори 6-7 души, особено ако охраняват няколко съседни села.

Следователно ако в едно село с проект за подпомагане кандидатстват едновременно аптекар и фирма за охрана, то безспорно ще спечели втората, която лесно ще набере бонус точките за персонал.

Явно и с тези нормативни изисквания българската администрация автоматично е преписала европейското законодателство, без да се съобрази със специфичните български условия.

Интересно ще бъде в края на приема по тази мярка какви проекти ще влязат за одобрение. Защото за всички нас е ясно, че в едно село е важно да има освен охрана и медицински звена, каквито между другото имаше преди повече от три десетилетия.

Leave a Comment