Програмист-оранжерист Виктор Асенов е Младият фермер на България

Специалистът в информационната логистика разработва с екип програма, която да съобщава на потребителя с какво са хранени и третирани растенията, кога е набрана продукцията и кой е берачът
Виктор Асенов с приза

Виктор Асенов с приза

Само преди седмица Виктор Асенов отпразнува 30-годишния си рожден ден, а снощи той стана четвъртия победител в конкурса Млад фермер на България. Резултатите от конкурса бяха обявени в края на Първия национален форум на младите фермери, който се проведе в Аграрния университет в Пловдив. Образованието на Виктор е в сферата на софтуера, но той упорито наваксва знания и в областта на земеделието и по-специално на оранжерийното производство. Отличеният фермер е член на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП). Той е направил съвременна полиетиленова оранжерия върху 6 дка по одобрен проект на стойност 1,5 млн. евро по мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ по ПРСР. 

Виктор Асенов, Млад фермер на България 2018 г., пред Агро Пловдив

Г-н Асенов, честито за приза Млад фермер на България! Моля, опишете оранжерията си и какво отглеждате в нея. 

Оранжерията е полиетиленова, с хидропоника, с отопление, проветрение и всичко необходимо. Сега започваме да си правим разсада. Идеята ни е да произвеждаме бутикова стока, която е по-интересна за пазара. Ще отглеждаме домати чери, а също и черни домати, които са модерни, както и други неща. Тази година ще се занимаваме с краставици за първа година.

Къде ще е пазарът ви?

Смятаме да предлагаме продукцията на софийския пазар, понеже той е най-големият в България. Жителите на София ще имат възможността чрез внедряване на нашата система  с QR-код и блокчейн технологията да проверяват краставиците и другите продукти от нашата оранжерия кога са произведени, с какво са хранени през цялото време, кога точно е набрана продукцията. Дори ще знаят кой е бил берачът. Блокчейн технологията осигурява прозрачност и неотменимост на всеки един от записите.

Биопроизводство ли ще развивате?

На този етап – не.

Кое ви е най-трудно към днешна дата във вашата работа?

По принцип, аз не съм агроном, имам съвсем различно образование. Завършил съм Информационна логистика в Техническия университет в София. Може да се каже, че прохождам в производството на зеленчуци. Ние наемаме агрономи, консултанти, които ни помагат. Сферата, която аз разбирам, е информационната логистика и точно тази проследимост на процесите. Ще се стремим да внедрим тази технология в земеделското, а и в други производства в България. Идеята ни е да осигурим проследяемост за повече хранителни продукти, които се консумират от българските граждани. Амбциите ни са да стъпим и на световния пазар. Става въпрос да внедрим технологията и при производители на мляко, на месо, при преработватели. Идеята ни е по-глобална. Оранженията ни е пилотният проект.

Четете ли литература за оранжерийното производство?

Разбира се! Старая се да разбирам това, което правя. Но се доверявам основно на специалисти с дългогодишен опит в тази сфера. Асоциацията (БАПОП) много помага на нашата дейност.

Говорите в множествено число. Стопанството ви семейно ли е?

Да, семейно е. Освен това имаме и голям екип, който помага в писането на софтуера. В никакъв случай не мога да кажа, че всичко правя сам. Създаваме нова фирма, която ще работи изцяло върху смарт фермата. Говоря за проследяемостта на процесите в нея.

Има ли съществен проблем, който откроявате при оранжерийното производство?

Основният проблем е нелегалният внос, който подбива адски много цените на стоката, която оранжерийните производители произвеждат. Там ни е болката.

Leave a Comment