Голяма овцеферма принудена да изхвърля по 2,5 тона мляко всеки ден

овцеНа последния Консултативен съвет по животновъдство в МЗХГ миналата седмица жена от свиленградско село поставила на вниманието на Румен Порожанов страхотния си проблем. Над 1000 овце във фермата й давали всеки ден общо 2,5 тона мляко, но нито един млекопреработвател от всички, с които стопанката направила контакт, не пожелал да изкупува овчето мляко. В ситуацията без изход, фермата изхвърляла всеки ден добитата суровина. При цена на млякото от 1,40 лева собствениците й губили по 3 500 лева за ден.

Министър Порожанов обяснил, че на предходна среща с млекопреработвателите, те се оплакали от задръстения пазар. Складовете им са били пълни със сирене, произведено миналата година. Министърът допълнил, че България е имала прекрасен пазар на овче сирене в САЩ, но го е загубила заради доказано влагане на краве мляко в продукта, иначе обявен за 100% овче. Пазарът е съществен проблем за българските мандри и трябва да се работи в тази посока, обобщил Румен Порожанов. Една от мерките, който смятал да въведе, е свързана със забраната преработвателите на млечна суровина да произвеждат също имитиращи продукти, макар и с алтернативна производствена линия.

По-късно министерският съветник, председател на браншова организация и овцевъд Бойко Синапов обещал да съдейства на закъсалата ферма чрез контакт с хасковско млекопреработвателно предприятие.

„Учудих се, че колегите не са направили предварителен договор с преработвател“, потвърди случая днес пред Агро Пловдив Бойко Синапов. Той поясни, че въпросната овцеферма функционира от доста години, а наскоро е била модернизирана. „Не може да инвестираш толкова пари, без да си подсигуриш пазара“, коментира Синапов. Проблемът, все пак, бил решен: мандра в Хасково е започнала да изкупува млякото.

 

Leave a Comment