Мандри, които правят и имитиращи продукти, трябва да имат втори обект

храни-сиренеПроект на Наредба за допълнение на Наредба № 1 от 2016 г. за хигиената на храните поставя ново изискване към производителите на имитиращи млечни продукти. Основната промяна на норматива е в чл. 19, който вече ще е със следния текст: „Производителите на мляко и млечни продукти и производителите, които разфасоват и преопаковат мляко и млечни продукти, не могат да произвеждат, разфасоват и преопаковат имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко, в един и същи обект, регистриран по Закона за храните.“

Наблюдатели смятат, че от страна на млекопреработвателния бранш ще има силно недоволство към предложения текст. „Правилно е да има разделение на производствата на истинските и имитиращите млечни продукти, но за преработвателите това ще означава нови инвестиции, което няма да им хареса“, коментира животновъд.

В Преходните и заключителни разпоредби е посочено, че „в едномесечен срок от влизане в сила на наредбата производителите на мляко и млечни продукти и производителите, които разфасоват и преопаковат мляко и млечни продукти, трябва да приведат дейността си в съответствие с изискванията на чл. 19.“

В мотивите към проектонаредбата зам.-министър Цветан Димитров напомня, че още при приемането на наредбата през 2016 г., е било заявено пред заинтересованите страни, че ще има изменения в тази посока.

„На проведеното на 19 април 2018г. заседание на Консултативния съвет по животновъдство към МЗХГ отново широко са обсъдени проблемите, касаещи млечния сектор в страната, в т.ч. аспектите свързани с млечните и имитиращите продукти. В резултат от състоялите се дискусии, отново е потвърдена необходимостта от въвеждането на допълнителни нормативни изисквания и мерки към производството, разфасоването и преопаковането на имитиращи продукти“, се казва в мотивите.

 

 

 

 

 

Leave a Comment