Преговорите за износ на агнета в Турция зациклиха по точката „Плащане“

Бойко Синапов

Бойко Синапов       Архивна снимка на Агро Пловдив

„Смятам, че преди Гергьовден няма да се отвори износът на агнета за Турция„, каза пред Агро Пловдив Бойко Синапов, съветник на земеделския министър по животновъдните теми.

Синапов поясни, че преговорите между турската държавна фирма изкупвач и българските овцевъди са се препънали при въпроса за плащането. „Не че цената, която от турска страна се предлага, е ниска. Напротив, много добра е. Но нашите стопани са свикнали, когато купувачът товари стоката им, да се разплати. От турска страна настояват да преведат по сметките на животновъдите съответните суми, когато агнетата вече са преминали границата. Това е препъни камъкът в преговорите и все още купувачът и продавачите не могат да заговорят на общ език“, обясни Бойко Синапов, който е и овцевъд. Той обаче е оптимист, че скоро ще се намери решение на спора.

Бойко Синапов допълни, че от турската фирма предпочитат така наречените „тежки агнета“, тоест с тегло от 35 кг нагоре. Нямат никакви изисквания към породите, достатъчно им е, че животните се отглеждат в България. Желанието на преговарящите е да купуват живи агнета, които да заколят по свой тертип в Турция.

Припомняме, че още през септември 2017 г. България и Турция подписаха в Одрин споразумение за износ от страната ни на живи животни.

Leave a Comment