Румен Порожанов акцентира пред земеделска Европа за нови изискванията към суровините и храните

Порожанов, Хоган„Системите за производство на суровини и хранителни продукти е необходимо да бъдат адаптирани към новите екологични предизвикателства и обществени очаквания. Те включват насърчаване на по-здравословни начини на хранене и намаляване на хранителните отпадъци, насърчаване на кръговия модел на икономика, осигуряване на реална връзка между потребителя и производителя и справедливост в разпределението на рискове и ползи по цялата агрохранителна верига“. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на интерпарламентарното заседание в Брюксел на Комисията по земеделие и развитие на селските райони на ЕП с ресорните земеделски комисии в националните парламенти.

Министър Порожанов представи основните приоритети на Българското председателство на Съвета на ЕС в сектора на земеделието и дебата относно бъдещето на Общата селскостопанска политика след 2020 г. Той изтъкна, че предстоящата реформа е от съществено значение не само за европейските земеделски стопани, но и за всички граждани на ЕС. ОСП е доказала във времето високата си добавена стойност и обществена значимост.

Порожанов припомни, че Българското председателство проведе серия от фокусирани дебати в рамките на заседанията на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, проведени през месеците януари и февруари 2018 г. Кулминацията на  дискусиите бе приемането на Заключения на Председателството на 19 март, които бяха подкрепени от мнозинството държави членки. Заключенията имат за цел да подпомогнат и насочат ЕК при изготвянето на пакета от законодателни предложения за бъдещата ОСП, който се очаква да бъде представен в края на месец май или началото на юни.

„Бих искал да подчертая важността на ефективното политическо сътрудничество с Европейския парламент и националните парламенти по тази приоритетна за всички нас тема“, каза още министър Порожанов. Участие в заседанието взеха и депутатите Ирена Димова от ГЕРБ и Бюрхан Абазов от ДПС.

 

Leave a Comment