Аграрният бюджет на ЕС след 2020 г. ще се ореже с 6%, най-крупните фермери – най-засегнати

земя

На 2 май ще стане ясно какви са плановете на ЕК

Бюджетът за земеделските политики в Европейския съюз (ЕС) ще бъде орязан с около 6%. Намалението ще се усети най-остро от най-крупните земеделци. Това съобщава „Политико“, цитиран от „Дневник.БГ“. Италианското издание се позовава на изказване на еврокомисаря по бюджетните въпроси Гюнтер Йотингер в Хановер.

На 2 май Европейската комисия трябва да публикува предложението си за многогодишната финансова рамка за периода 2021-2027 г. Именно от този официален документ ще стане ясно ще има ли намаление на бюджета за селското стопанство и селските райони и какъв ще е размерът на ножицата. В този програмен период годишните разходи за земеделие са 59 млрд. евро.

Еврокомисарят Йотингер е съобщил в кулоарите на конференция в Хановер в понеделник за подготвяното намаление с приблизително 6% в новия период.

Коментарът на изданието е, че селскостопанската политика на ЕС е под ударите на общественото недоволство заради осигурения приоритет на големите земевладелци, които получават директни плащания на базата на заявените за подпомагане площи.Така около 80% от цялото подпомагане отива в 20% от стопанствата в ЕС.

Йотингер е заявил пред „Политико“, че новият бюджетен модел ще се стреми да балансира това поне малко. За целта се предвижда големите стопанства да получават по-малко средства за своите обработваеми площи, отколкото ще получават малките фермери.

Комисарят е съобщил още, че в сряда предстои обсъждане по въпроса заедно със земеделския комисар Фил Хоган, който пък според изданието вече е казал на фермерите да се готвят за „затягане на коланите“.

 

Leave a Comment