Одобрено е споразумение между България и Саудитска Арабия в сферата на селското стопанство

Саудитска Арабия, камилаПравителството утвърди подписаното през ноември 2017 г. в Рияд Споразумение за сътрудничество в областта на земеделието, животновъдството и рибарството между българското Министерство на земеделието, храните и горите и Министерството на околната среда, водите и земеделието на Кралство Саудитска Арабия.

Документът подпомага въвеждането на нови технологии в земеделието, животновъдството и рибарството, както и участието в изпълнението на съвместни проекти. Споразумението ще способства за стимулиране на търговията със селскостопански продукти като улесни достъпа до пазара на всяка от страните. Целта е да се насърчат инвестициите в областта на земеделието, животновъдството и рибарството.

Наскоро земеделският министър Румен Порожанов съобщи, че в област Шумен ще бъде изграден фуражен завод, който ще е съвместна инвестиция на България и кралството. Предприятието ще е с годишен капацитет от 500 хиляди тона. Нашата държава е получила и официална покана за участие в изложение на хранително-вкусовата промишленост, което се провежда в Саудитска Арабия. Земеделското министерство ще финансира българските изложители, заплащайки таксите за участие и павилиона, определен за нашето представяне.

Leave a Comment