Испания, Италия и Турция драстично увеличават вноса на румънска царевица

През периода септември 2017 г. – март 2018 г. Румъния е увеличила износа на царевица през пристанищните терминали с 36 на сто спрямо същия период на миналия сезон, до 2,6 млн. тона. Най-големи са сделките с Испания, Италия и Турция и те надхвърлят от 2 до 10 пъти миналогодишните контракти. Аналитичното  издание УкрАгроКонсалт акцентира, че този респектиращ  резултат е по-висок от обема на износа, реализиран през 12-те месеца на предходния сезон, съобщи Синор.БГ.

Особено видим е скокът на румънския експорт нацаревица царевица през март тази година – той е в обем от 295 хил. тона и три пъти по-висок от март 2017 г.

Испания остава  най-големият купувач на румънска царевица като през периода септември – март 2017/18 г. търговците са внесли 870 хил. тона царевица от Румъния, при едва 300 хил. тона през цялата 2016/17 маркетингова година. Търговците коментират, че допреди една година Египет  беше на челна позиция в листата на страните – импортьори. През настоящия сезон обаче египетските купувачи изобщо са се отказали от вноса на царевица от Румъния  заради конкуренцията от страна на Русия. На втора позиция в класацията на вносителите на румънска царевица е Италия, която демонстрира седемкратно увеличение на импорта. Турция също е изключително  активна на румънския пазар, като през първото полугодие на изминалия сезон е увеличила покупките на румънска царевица почти 10 пъти до 161 хил. тона и застана на трета позиция в листата на най-големите импортьори. Нараснало е търсенето и от Ливан и Португалия.

Leave a Comment